Bayraktar – Turski borbeni dron u ratu u Ukrajini

Internetom kruže brojni video snimci o navodnoj uspješnoj upotrebi turskih borbenih dronova tipa Bayraktar TB2 protiv ruskih oružanih snaga. Kakvu ulogu ovaj dron zaista igra u ukrajinskom ratu?

    

Turski borbeni dron tipa Bayraktar

Na videu koji trenutno kruži društvenim mrežama se čuje patetična himna turskom borbenom dronu Bayraktar, za koji Kijev tvrdi da je nekoliko puta uspješno upotrijebio protiv ruske vojske. Na snimci se vide slike navodnog uništavanja ruskih vozila i artiljerijskih oruđa. Propaganda se marljivo provodi jer je video titlovan na engleskom i turskom jeziku.

Osim toga je ukrajinska vlada na društvenim mrežama objavila nekoliko video zapisa navodnih “uspješnih” akcija ovih dronova. Video je prije nekoliko dana na Twitteru objavila i ukrajinska ambasada u Turskoj.

Međutim, nema pouzdanih informacija o tome koliko često i koliko uspješno je Ukrajina zapravo koristila ove dronove do danas. Ne može se provjeriti ni tvrdnja Moskve da je oborila neke bespilotne letjelice Bayraktar. Činjenica je da Ukrajina ove borbene dronove ima od 2019. godine. U roku od tri godine je kupljeno oko 50 ovih bespilotnih letjelica.

Ukrajinsko Ministarstvo obrane je prije nekoliko dana objavilo da je isporučen određeni broj dodatnih dronova Bayraktar koji su spremni za borbenu uporabu. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy je izjavio da je njegova zemlja imala velike koristi od dronova Bayraktar.

Selcuk Bayraktar je tehnički direktor kompanije Baykar - i Erdoganiv zetSelcuk Bayraktar je tehnički direktor kompanije Baykar – i Erdoganiv zet

Kao što je uobičajeno u takvim slučajevima, turska strana se još nije oglasila po ovom pitanju. Svjetska javnost je tek iz medijskih izvještaja saznala o njihovom postojanju.

Dron je razvio Erdoganov zet

Dron Bayraktar TB2 razvija i proizvodi turska kompanija “Baykar”, koja je u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine je postala pravi gigant naoružanja tijekom vlade AKP-a. Pripada porodici Bayraktar, dakle porodici zeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Njegov zet Selcuk Bayraktar je također tehnički direktor kompanije.

Kompanija “Baykar” je, prema vlastitim navodima, od 2006. do 2021. godine sedmostruko povećala izvoz. Prema medijskim izvještajima, samo borbeni dron Bayraktar TB2 je naručen iz 16 zemalja; na primjer iz Ukrajine, Azerbejdžana, Maroka, Tunisa, Katara, Kirgistana i Turkmenistana. Osim toga je Poljska kao prva članica NATOa prošle godine objavila narudžbu 24 drona.

Bayraktar TB2 je već bio u akcijama u Iraku i Siriji, Azerbejdžan ga je u Nagorno-Karabahu koristio protiv armenskih milicija. U Libiji je korišten protiv vojske pobunjeničkog komandanta Khalife Haftara. Nedavno je navedeno da je dron korišten u Etiopiji u napadu izvršenom u siječnju u kojem je ubijeno 58 civila.

Bayraktar TB2 je dugačak 6,50 metara i ima raspon krila od dvanaest metara. Može ostati u zraku više od 24 sata i ima maksimalnu brzinu od oko 220 kilometara na sat. Stručnjaci navode da je jeftiniji od zapadne konkurencije.

Može li dron uticati na tijek rata u Ukrajini?

Pročitajte više na:https://www.dw.com/hr/bayraktar-turski-borbeni-dron-u-ratu-u-ukrajini/a-61029873

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print