Banjalučki ćevap postaje brend

Grad Banjaluka pokrenuo je inicijativu za brendiranje banjalučkog ćevapa. Danas je održan sastanak u Gradskoj upravi, kojem su pored predstavnika Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, prisustovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Tehnološkog fakulteta Banja Luka, Agencije za sigurnost hrane BiH, Veterinarski institut Republike Srpske “dr Vaso Butozan”, Poljoprivrednij institut Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske, kao i predstavnici Udruženja “Horeka” Banja Luka.

Grad Banja Luka je prepoznao značaj brendiranja banjalučkog ćevapa, koji, kako je kazala ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj Aleksandra Simić, zavređuje da se nađe na listi zaštićenih proizvoda sa teritorije BiH, navode iz Gradske uprave.

Simićeva je pojasnila da zaštićeni proizvod sa oznakom geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane donosi brojne prednosti kako za njegove proizvođače i geografsko područje sa kojeg potiče tako i za djelatnosti koje se vežu za njega sa posebnim osvrtom na turizam i turističku ponudu grada, pišu Nezavisne novine.

Prema njenim riječima, tokom sastanka definisane su aktivnosti i procedure koje bi trebalo da budu provedene da bi se došlo do željenog cilja, te je između ostalog dogovoreno da u narednom periodu predstavnici udruženja “Horeka”, Privredne komore i Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj kontaktiraju mesare, roštiljnice i ugostitelje u cilju njihovog animiranja i uključivanja u ovaj proces.

“Inače, na listi zaštićenih proizvoda sa teritorije BiH svoje mjesto su već našli nevesinjski krompir, drvarski mućeni pekmez od drenjina, visočka pečenica, livanjski izvorni sir i livanjski sir, i posve sam sigurna da banjalučki ćevap zaslužuje da se takođe nađe na ovoj listi”, zaključila je ona.

 

N1

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print