Bajramska čestitka glavnog imama Medžlisa IZ Donji Vakuf, Esad ef. Slipca

0
109

 

  1. zu-l-hidždžeta l439. h. g., odnosno 21. avgusta 2018. godine je prvi dan Kurban-bajrama.

U danima smo  kada se milijuni vjernika okupljaju na najsvetijim mjestima muslimana, kako bi obavili petu islamsku dužnost hadždž, te na taj način pokazali sliku zajednice muslimana.

Poruka okupljanja na Arefatu u isto vrijeme svih hodočasnika sa istim bijelim odijelom (ihramom) ukazuje na jednakost bez obzira na rod, spol, boju kože, naciju, porijeklo, dunjalučki položaj i slično. Prisjetimo se Ibrahima a.s. i njegovih sinova i njihove spremnosti na pokornost Gospodaru.

Muslimani širom svijeta u utorak dočekuju jedan od svojih najsvetijih i najznačajnijih praznika uz prinošenje žrtve – Kurban bajram. Neka i ovaj Bajram bude nadahnuće u promicanju

međusobnog razumijevanja, uzajamnog poštovanja i zajedništva na dobrobit svakog čovjeka.

Duhovna poruka Kurban- bajrama neka bude poticaj svakome vjerniku na njegov doprinos razumijevanju, saradnji i promicanju dobra za sve ljude na ovome svijetu. I ovaj Bajram neka prođe u porodičnoj radosti, komšijskom zajedništvu, dobrom zdravlju i dijeljenju radosti sa svojim najbližim ukućanima, rođacima i prijateljima.

Upućujemo dove Svevišnjem Allahu da nam podari zdravlje, sreću i mogućnost raspoznavanja istine od laži, dobra od zla, pravde od nepravde. Podijelimo bajramsku radost sa svojim najmilijim, komšijama i prijateljima.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Glavni imam

Esad ef. Slipac