Austrijski infektolog: Svi ćemo prije ili kasnije imati COVID-19

Austrijski infektolog Franz Allerberger ne vjeruje da će korona virus biti iskorijenjen, smatra da će se “svako od nas prije ili kasnije zaraziti”, ali ističe da se radi o mnogo bezopasnijoj bolesti nego što se prije deset mjeseci strahovalo.

“Ovaj virus će nam ostati. Svako od nas će prije ili kasnije imati koronu, izuzev ako prije toga umre”, poručio je Allerberger u izjavi austrijskom radiju Oe3, prenosi Tanjug.

Direktor Odjeljenja za javno zdravlje Agencije za zdravstvo i sigurnost ishrane (AGES) očekuje da će vakcina protiv korona virusa stajati na raspolaganju najranije od jula iduće godine.

“Kladim se u sve da neće biti lijeka, jer se lijekovi protiv virusa mogu izbrojati na prste jedne ruke”, istakao je on.

Allerberger kaže da je korona virus bezopasnija bolest nego što se strahovalo prije deset meseci, kada se smatralo da je smrtnost zaraženih 30 posto.

Pozvao se na studiju Univerziteta Stanford, prema kojoj je smrtnost na 0,23 posto.

Vrhunac u decembru ili januaru

“Ta vrijednost odgovara i našim podacima”, naglasio je vodeći austrijski infektolog.

Istovremeno upozorava da, iako je trenutno popunjeno svega sedam posto kapaciteta na intenzivnoj njezi u austrijskim bolnicama, treba imati u vidu da 90 posto Austrijanaca može oboljeti i da se ne smije potcijeniti udio starijih od 65 godina, jer je među njima smrtnost jasno veća nego kod sezonske gripe.

Upozorio je i na zaoštravanje situacije tokom zime.

“Moramo pripaziti da ne doživimo iznenađenje u negativnom smislu. Ako budemo imali 4.000 ili 5.000 novozaraženih dnevno, moramo računati s tim da će medicinski kapaciteti biti na njihovim granicama, da će biti smrtnih slučajeva u staračkim domovima, a političari izloženi masivnom pritisku. Ne možemo, u principu, spriječiti pojedinačne smrtne slučajeve, ali možemo tok usporiti”, rekao je Allerberger, dodajući da očekuje vrhunac COVID-19 infekcije u decembru ili januaru.

Izvor: Agencije

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print