Austrija privremeno obustavila vakcinisanje “AstraZenecom”

0
110

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinisanje serijom vakcina protiv Covida-19 kompanije “AstraZenece”, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge.

Austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG) je primio dva izvještaja koja se povezuju s vakcinom iz iste “AstraZenecine” serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u saopćenju.

Po podacima navedenim u izvještaju, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

– Trenutno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s vakcinom i vakcinisanjem – priopćio je BASG.

Počeli sa istragom

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U priopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama vakcinisanja te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva povezanost vakcina s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom.

– Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije “AstraZenecina” vakcina – stoji u priopćenju.

Novinska agencija APA prenosi priopćenje predstavnika “AstraZenece” koji je kazao da je kompanija u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

Vakcina odobrena

Agencija podsjeća da su cjepivo odobrile i Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na temelju globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je sudjelovalo 23.000 ispitanika.

– Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina “AstraZenece” protiv Covida-19 sigurna i djelotvorna – prenijela je APA.