Asfaltiraju na plus 40, inspekcija ne može ništa

0
48

Veliki broj radnika u RS čije je radno mjesto pod vedrim nebom ovih dana, kada temperature dostižu 40 stupnjeva Celzija, prepušten je na milost i nemilost poslodavca, jer Zakonom o radu RS nije propisano koja je to najviša temperatura pod kojom smiju raditi, piše Glas Srpske.

Rupe u zakonu vezale su ruke inspektorima, koji nemaju uporište da kazne poslodavca koji zahtjeva da radnici obavljaju posao i po temperaturama koje su opasne po zdravlje. Prizori građevinaca, putara, vozača koji pri ekstremnim vremenskim uvjetima kakvi su već danima, okupani u znoju rade, na svakom su koraku.

Mnogima od njih nije dozvoljeno da prave česte pauze, iako su na rubu izdržljivosti. U Inspektoratu RS kažu da inspekcija postupa isključivo u skladu sa zakonom danim ovlastima i nadležnostima, a kada je riječ o radu na otvorenom, u RS to pitanje nije zakonski definirano.

Zakonom nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uvjeta rada na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima koje bi poslodavci trebali osigurati s ciljem zaštite zdravlja i sigurnosti radnika. Također, nije propisano ni pri kojim uvjetima bi poslodavci trebali obustaviti radove, jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika, kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da bez jasne zakonske regulative, koja bi definirala ovo pitanje, inspekcija nema zakonsko uporište da kazni poslodavce, apelirajući još jednom na njih da povedu računa o zdravlju svojih radnika. Član Predsjedništva Saveza sindikata RS Tane Peulić je istaknuo da nadležnima planiraju uputiti inicijativu da bi što prije zakonom bio reguliran rad na visokim temperaturama, jer dosadašnji apeli nisu urodili plodom.

Hitno treba zakonom odrediti koja je to optimalna temperatura do koje radnici, posebno oni na otvorenom, mogu raditi. Građevinci, radnici u poljoprivredi i drugi ne bi smjeli raditi na temperaturi višoj od 32 stepena, rekao je Peulić.

Iz Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite RS nisu odgovorili planiraju li izmijene Zakon o radu u ovom dijelu. Prethodnih dana apelirali su na poslodavce da preraspodijele posao da bi zaštitili radnike u najtoplijem dijelu dana. Potpredsjednik Unije udruga poslodavaca RS Saša Trivić je rekao da poslodavci ne bi trebali radnike tjerati da rade na visokim temperaturama.

 

Dodao je i da nije čuo da bilo gdje postoji zakon kojim je reguliran rad na određenim temperaturama. Kada bi kod nas takva odredba i bila usvojena, ističe, malo tko bi se toga pridržavao. Jedan od građevinaca, koji nije želio da mu se objavi ime, kaže da njegovog poslodavca ne zanima što temperatura prelazi 40 stupnjeva, te da ni u jednom trenutku nije rekao da obustave posao.

Kad mu kroz šalu kažemo da je vrijeme da se malo odmorimo, on samo odmahne rukom i kaže da posao ne smije trpiti, kazao je radnik koji asfaltira jednu banjalučku prometnicu. Ništa bolje nije prošao ni jedan od vozača gradskog prijevoza, koji kaže da se u četvrtak gotovo onesvijestio, zbog vrućine tijekom vožnje.

Sva sreća u autobusu nije bilo putnika. Pitao sam za slobodan petak da se odmorim, poslodavac mi je rekao da mi nije ništa i da moram doći sutra na posao, jer me nema tko zamijeniti, rekao je on za Glas Srpske.

Tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” u Banja Luci Marinko Umičević jedan je od rijetkih poslodavaca koji je zaposlenima u proizvodnom pogonu skratio radno vrijeme za sat i pol, te u potpunosti ukinuo drugu smjenu, zbog velikih vrućina.

 

                                                                                                                                                                                           /izvor:drukciji.ba/