Aronija čini čuda za zdravlje + recept za domaći sok

0
57

Ako ste poželjeli da učinite prava mala čuda za vaše zdravlje, tada vam preporučujemo da počnete konzumirati aroniju. Aronija je listopadni grm porijeklom iz Sjeverne Amerike, ali zbog otpornosti na niske temperature dodat joj je pridjev sibirska. Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa pune su hranljivih vitamina i antioksidanasa, poput vitamina C.

Postoje tri vrste aronije – crna aronija (Aronia melanocarpa), tamnocrvena (Aronia arbutifolia) i ljubičasta (Aronia prunifolia) i pripadaju porodici ruža Rosacea. Tek nedavno je stekla popularnost u modernom društvu, a njena ljekovitost trenutno se proučava u laboratorijama širom svijeta.

Tradicionalno su je koristili Indijanci za liječenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Još se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam.

Benefiti za zdravlje

Ako želite da liječite upale ili virusne infekcije, preporučuje se da koristite sušene bobice ili sok od aronije. Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, na primjer, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa.

Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice.

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamnih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti holesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sistem.

Ublažava migrene i glavobolje, snižava krvni pritisak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žuči i jetre.

Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma. Reguliše rad gušterače i nivo šećera u krvi, a samim tim može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima.

Pomaže i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti.

Na našem tržištu nedavno su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, poput soka i čaja, no bobice se, za djelotvoran učinak mogu konzumirati i svježe – i dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno.

Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti, ukuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino, liker, rakija. Ipak, posebno se preporučuje hladno cijeđen sok koji je dovoljno piti jednom dnevno natašte i to jednu rakijsku čašicu.

Evo kako da napravite domaći sok od aronije

Potrebno vam je samo 1 kg aronije i 300 ml vode.

Priprema:

  • Plodove aronije dobro operite i stavite ih u posudu za kuvanje.
  • Prelijte ih hladnom vodom i kuvajte na tihoj vatri.
  • Kada plodovi postanu mekani, sačekajte da se malo ohlade pa ih isitnite u blenderu.
  • Dobijeni sadržaj procijedite kroz cjediljku, zatim i kroz gazu koju ste prethodno nekoliko puta savili.
  • Sok ohladite, stavite malo leda, a preporuka je da se ne dodaje zaslađivač.

Savjet:

Ovakav sok je najbolje popiti istog dana, a znajući da se od kilograma aronije dobija 0,7 l soka, sami možete da podesite količinu koju želite da dobijete. Ukoliko hoćete da duže traje, sok je potrebno pasterizovati.

Sipajte ga u flaše koje ćete hermetički zatvoriti, zatim stavite u dublju posudu za kuvanje. U posudu sipajte vode do vrha flaša i ostavite na šporetu da prokuva. Kada provri, kuvajte još desetak minuta i izvadite flaše. Obrišite ih, ostavite da se ohlade i čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.

Pored soka, aroniju možete da iskoristite u raznim jelima kao što su smoothie ili u kombinaciji sa čia pudingom.

Nadamo se da su sve ovo dovoljni razlozi da u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite ovu zdravu biljku i uživate u njenim zdravstvenim benefitima

Izvor: zdraviJA.com

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here