Arheolozi pronašli ostatke maslina, voća i orašastih plodova koji se povezuju sa gladijatorskim borbama

0
33

Gledatelji rimskih gladijatorskih borbi na Koloseumu možda su jeli grickalice od maslina, voća i orašastih plodova. To je pokazalo posljednje arheološko otkriće na kojem se radilo od januara prošle godine.

Pronađeni su ostaci smokava, grožđa, trešanja, kupina, oraha i drugih plodova. Osim toga, pronađene su kosti medvjeda i velikih mačaka koje su se vjerovatno koristile za borbe u gladijatorskoj areni. Otkriće se desilo u trenutku kada se istraživala kanalizaciona mreža stara 2.000 godina.

Direktorica Arheološkog parka Koloseum Alfonsina Russo je istakla da ono što se pronašlo daje uvid u, kako je kazala, iskustvo i navike onih koji su gledali gladijatorska takmičenja.

Istraživači su naveli da kosti medvjeda, lavova i jaguara vjerovatno pripadaju životnjama koje su bile primorane da se bore jedna protiv druge i protiv gladijatora, a sve zbog zabave. Pronađene su i manje životinjske kosti koje su pripadale psima.

Istraživanje je počelo u januaru 2021. i podrazumijevalo je čišćenje 70 metara odvoda kanalizacije ispod Koloseuma koji je jedna od najposjećenijih znamenitosti Italije. Arheolozi i arhitekti koristili su robote kako bi došli do novih saznanja u svakodnevnicu antičkog Rima.Koloseum je bio najveći amfiteatar u Rimskom carstvu i prestao se koristiti oko 523. godine. Poznat je po tome što su se na njemu održavale gladijatorske borbe i drugi spektakli pred desetinama hiljada ljudi.

Prilikom spomenutog istraživanja pronađeni su i novčići, među kojima je 50 bronzanih koji datiraju iz kasnijeg rimskog perioda, odnosno koji obuhvataju period između 250. i 450. godine nove ere, kao i novčići iz 170. ili 171. godine, kojima se slavi vladavina cara Marka Aurelija, prenosi BBC.

Izvor: Klix.ba