Apel iz PU Jajce

0
57

Za dolazak proljeća i toplijeg vremena karakteristično je  uređenje bašta i vrtova, te paljenje suhe trave i niskog rastinja svake godine. Tim povodom oglasila se PU Jajce saopćenjem za javnost i apelom: 

“Ovim putem,  upozoravamo Vas da  ste dužni poduzeti sve neophodne mjere i radnje, kako bi izbjegli paljenja nekontrolirane vatre na otvorenom i  izbijanje neželjenih požara. Također vas, želimo upozoriti da je izazivanje požara, kažnjivo novčano ili kaznom zatvora, ovisno o visini nastale štete i ugroženosti imovine.

Upozoravamo da je tijekom 2015. godine na području djelovanja PU Jajce, a prvenstveno nesmotrenošću ili neodgovornosti pojedinih građana izazvano 10 većih požara. Od toga  su 3 zabilježena na području Općine Jajce,  6 na području Općine Donji Vakuf i svega 1 na području Općine Dobretići.

Iako je prošla 2015. godini bila dosta kišovita godina, došlo je do neznatnog smanjenja požara za  5% , ali i puno veće odgovornosti građana.

Statistika pokazuje da je većina požara izazvana baš u ovo proljetno doba godine, a sve zbog neodgovornosti pojedinaca, upravo pri zanemarivanju opasnosti prilikom paljenja suhe trave, korova ili niskog rastinja. Pri tome je nastala značajna materijalna šteta na šumama, voćnjacima, te na imovini građana (kućama, gospodarskim i pomoćnim objektima, kao što su najnoviji slučajevi na području  D.Vakufa, kad su izgorjeledvije kuće i povrijeđeno više maloljetnih osoba.Također molimo odgovorne građane da o svakom uočenom požaru ili naznakama da bi do požara moglo doći, obavijeste Vatrogasce na besplatni broj telefona 123, ili policiju na 122,  kako bismo mogli pravovremeno reagirati i zaštiti imovinu građana i javna dobra.

 

Vaša policija!