Reporter Deutsche Wellea Srećko Matić, posjetio je jednu od pekara koja nudi ovaj proizvod. Ističe kako je ova vrsta hljeba jeftinija za 1-2 eura od drugih.
“Antiinflacijski kruh. Kvaka je korištenje neprodanog i recikliranog starog kruha od jučer, udio recikliranog materijala u tijestu je 20%. Bez ikakvih dodatnih kerafeka. 750g za 2,88. Oko 1€-2€ jeftiniji od drugih vrsta kruha slične bio-kvalitete”, naveo je Matić.
U proizvodnji svog „antiinflacijskog kruha” pekara Backer Schüren koristi ostatke hljeba koji nije uspio prodati. Osuši ga, samelje, sprži, omekša i „ubaci” u tijesto za svježi hljeb. I tako 20% brašna stiže ustvari iz „reciklaže”, piše DW.
Drugi pak nude mogućnost brendiranja hljeba kako on ne bi poskupio. Sponzor „pokriva” 50 centi za svaki prodani hljeb – zauzvrat se njegov logotip nalazi na hljebu. Zahvaljujući neobičnom sponzorskom dealu, mušterije štede, a pekar nije izložen dodatnom financijskom opterećenju.
Izvor: N1