Andelija: Nadamo se da će rudari ubrzo krenuti s proizvodnjom

 

Protesti rudara sedam rudnika u Federaciji BiH ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu okončani su nakon dva dana. Nakon neispunjenja svih zahtjeva rudari su se povukli, ali su najavili radnički neposluh.

Direktor “Elektroprivrede” BiH Admir Andelija je naglasio da se s ovim problemima suočio od dana kada je stupio na dužnost direktora. 

– Mi privodimo sistematizaciju novih radnih mjesta. Suština nerazumjevanja između EP i sindikata rudara jeste primjena novog pravilnika o radu. Mislim da su rudnici prvi privredni subjekti gdje se uveo ovaj pravilnik. Takav dokumenat nije usvojen u drugim javnim preduzećima. Mi smo ovim nastojali da uozbiljimo odnos sa radnicima. Ovaj dokumenat smo pokušali da implementirano prvenstveno u rudniku Kreka, da ga istestiramo. Prema preliminarnim informacijama on se pokazao kao prilično dobar. Rudnici su primjenom ovog pravilnika imali istu ili malo veću platu. Osoblje jeste imalo nešto smanjenu platu, no ovo je značilo uštedu o poslovanju. Bilo je predvođeno da se dio plate osnovao na učinku – rekao je Andelija.

  • Tokom konferencije za medije

    Tokom konferencije za medije

    FOTO: A. SARAČEVIĆ


Dodao je da je najveći problem izbjegavanje sindikata da pregovaraju o svojim zahtjevima.

Naglasio je da te morati tražiti povećanje cijena za sve korisnike.

– Ničija pozicija u ovoj državi nije važnija od spasa energetskog sistema, pa tako i moja. Mi smo odlučni da ga spasimo i nastojali smo u tome. Ukoliko smo mi smetnja, a mi smatramo da nismo, spremni smo na smjenu – dodao je Andelija.

Kazao je da je dug počeo da se gomila po završetku agresije na BiH, te da od prethodnih vlada i upravnika svi odgovorni.

– Ukoliko se napravi kompromis na štetu EP ja neću učestvovati. Odnosno, da i dalje dajemo novac a da ne vidimo napredak. Ukoliko se Vlada uključi EP neće biti na tolikoj šteti – rekao je direktor EPBiH.

Dodaje da će se zasigurno dogovoriti u roku kraćem od 15 dana.

– Mi se nadamo da nećemo doživjeti sceneraio redukcije struje. Potrudit ćemo se i nadamo se da će rudari ubrzo krenuti s proizvodnjom. Niko ne može biti ravnodušan u ovakvom stanju – dodao je Andelija.

izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print