Analiza Jutarnjeg lista: Iza krize na Balkanu stoji Aleksandar Vučić?

Jutarnji list objavio je analizu aktuelne situacije u regionu, koja nije nimalo dobra, postavljajući tezu o tome da li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stoji iza svega toga.

Arhiv
 

Širi li se, ponovno, jugozapadnim Balkanom zadah zlokobnih devedesetih? Je li to završni čin regionalne franšize iz koje mentalno još nije uspjela isplivati? Atmosfera kriza, sukoba, prijetnji, zaostajanja, retorika, govor mržnje i omalovažavanja neodoljivo podsjećaju na ona predratna vremena.Već skoro dva mjeseca u Crnoj Gori, kako se navodi, traju protesti protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji su tamošnji Srbi, čije stranke otvoreno negiraju crnogorski suverenitet, državnost te etničku posebnost shvatili kao atak na svoj identitet.

Zapravo se, tvrdi se u analizi, radi o tome da Vučić gubi utjecaj na području koje smatra “srpskim” i u panici shvaća da se politika na koju se on oslanja (novo ujedinjavanje Srba ili reanimacija Miloševićeve velikosrpske politike) neumitno topi.

  • U isto vrijeme s litijama (procesijama) u Crnoj Gori, Milorad Dodik izaziva novu krizu u BiH, ponovno prijeteći njenim razbijanjem i osamostaljenjem Republike Srpske, za što je odmah dobio ‘po ušima’ od međunarodne zajednice (Rusija je ostala suzdržana). I Milorad Dodik i Andrija Mandić, lideri Srba iz BiH, odnosno Crne Gore, bili su na sastanku s Vučićem koji im je pružio podršku jer je stao iza Republike Srpske i ‘našeg naroda u Crnoj Gori’, pridajući sebi poziciju ‘patrijarha’ svih Srba, kao nekad Milošević. Štitim interese Srbije i svih Srba, ponavlja stalno Vučić. A ta pozicija zapravo je prilično opasna na regiju, ali i same Srbe, podsjetimo li se postmiloševićevskih vremena – kaže se u analizi.

Veliki srbijanski književnik Filip David kaže da ako se 90-ih vjerovalo da se oružanom silom mogu mijenjati granice i ostvariti projekt svi Srbi u jednoj državi, što je dovelo do mnogih tragedija, patnji i zločina, ali i prividnog poraza takve politike, sada je to zamijenjeno paternalističkim odnosom zemlje matice, Srbije.

On smatra kako Vučićevo otvaranje toliko frontova u regiji ima veze s predstojećim izborima u Srbiji, ali boji se da predstavlja i konstantu srpske politike.

izvor: jutarnji.hr

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print