Amerikanka u parku pronašla četverokaratni žuti dijamant

0
69

Wredberg, koja je iz Kalifornije, bila je sa suprugom Michaelom u posjeti Nacionalnom parku Springs u Arkansasu. Tom prilikom odlučili su da posjete i park dijamanata, koji se nalazi u toj američkoj saveznoj državi.

“Prvi put sam taj park vidjela prije nekoliko godina na televiziji. Shvatila sam da nismo tako daleko i odlučili smo da ga posjetimo”, prisjetila se Wredberg.

To je učinila sa suprugom 23. septembra – nekoliko dana nakon što je padala kiša, a što je stvorilo veoma dobre uslove za potragu za dijamantima.

“Zemlja se malo osušila, a već je bilo sunčano kada je gospođa Wredberg došla. Zadesila se na pravom mjestu uočivši dijamantni sjaj na jutarnjoj sunčevoj svjetlosti”, rekao je Waymon Cox, zaposlenik ovog parka.

Bila je u potrazi za dijamantom samo sat i nakon toga ga je uočila. Prema njenim riječima, nije odmah bila sigurna da li je to zaista dijamant.

Arkansas je jedina američka savezna država u kojoj postoji javni rudnik dijamanata. Ako posjetilac pronađe nešto za šta misli da je dijamant, onda se to i provjerava. Na ovoj lokaciji je od 1906. pronađeno 75.000 dijamanata, piše NBC News.