Amerika ažurira popis sankcija za Bosnu i Hercegovinu, cilja se na korupciju

0
86

 

Amerika je jučer objavila nove sankcije kojima su, među ostalim, obuhvaćeni biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić te još sedam osoba.

Novinar Al Jazeere Ivica Puljić je u gostovanju za ovaj medij iz Vašingtona govorio o sankcijama, ali je spomenuo i Bosnu i Hercegovinu.

– Čini mi se da su Amerikanci krenulo odozdo umjesto odozgo. Da su primjenili taktiku da idu na ljude koji nisu toliko politički angažirani ili nisu na visokim političkim funkcijama , što ne znači da neće doći na red oni koji to jesu – kazao je Puljić.

Naglasio je da je to prvi potez američke administracije.

– Danas je (jučer, op.a.) ažurirala svoj popis sankcija za zapadni Balkan. Bit će toga još mnogo. Vidio sam na stranici Ministarstva finansija da se ažurira i popis za Bosnu i Hercegovinu. Bit će još dosta imena, ne samo pojedinaca već i raznih firmi. Očigledno se ide na ono što se i govorilo, na korupciju, na one koji su korumpirani. Treba očekivati ovih dana i pomno pratiti šta će se objavljivati na stranici Ministarstva finansija – kazao je, između ostalog, Puljić.

Dodao je da su to ozbiljne stvari, a da je ovo tek početak.

izvor: avza.ba