Američki list “Los Angeles Times” svrstao BiH među top 10 turističkih destinacija u 2020.

 

Američki list “Los Angeles Times” svrstao je Bosnu i Hercegovinu na listu 10 mjesta u svijetu koju bi turisti trebali posjetiti u ovoj godini.

Bosna i Hercegovina se nalazi na prvom mjestu. Iako je riječ samo o abecednom redu, ne treba zanemariti važnu činjenicu da se naša zemlja našla na top listi turističkih atrakcija uglednog američkog lista, te da je naslovna fotografija teksta upravo iz Sarajeva.

– Rat u Bosni i Hercegovini završio je u decembru 1995. godine, a multikulturalna nacija Bosne i Hercegovine započela je novo poglavlje s povećanjem turizma. Kroz prvih devet mjeseci 2019. godine dolazak turista povećao se za 11 posto, na 1,2 miliona posjetitelja. Težište je Sarajevo, glavni grad čiji stari dio uključuje crkve, sinagoge i džamije koje datiraju od prije nekoliko stoljeća. Žičara do planine Trebević, mjestu Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, uništena u borbama ranih 90-ih godina, ponovo je otvorena 2018. – piše “Los Angeles Times”.

  • Objava LA Timesa - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Objava LA TimesaFoto: (Screenshot)

Osim Sarajeva, LA Times savjetuju i posjetu Mostaru i Međugorju.

– Most u Mostaru, izgrađen u 16. stoljeću, uništen 1993., a obnovljen 2004. godine, popularno je jednodnevno putovanje oko 120 kilometara jugozapadno od Sarajeva. Mostar je domaćin ljetnih muzičkih festivala i takmičenja u skokovima u augustu. (Da, skakači skaču s mosta u rijeku Neretvu.) Mjesto Međugorje, jugozapadno od Mostara, je katoličko hodočasničko odredište otkako su 1981. objavljeni izvještaji o ukazanju Djevice Marije na Brdu ukazanja. Papa je ovo mjesto odobrio kao hodočasničko odredište u maju 2019. godine – navodi ovaj američki list.

Na listi 10 destinacija koje bi turisti trebali posjetiti nalaze se i Kairo u Egiptu, Međunarodni park mira Waterton-Glacier (SAD i Kanada), Kostarika, te destinacije u Japanu, na Maldivima, Švedskoj,Kanadi, Velsu i Vašingtonu.

U uvodu teksta, istaknuto je kako informacije o sigurnosti za destinacije van SAD se mogu naći na stranicama Stejt departmenta.

Dnevni avaz

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print