Američka vojska u nedostatku regruta povećala bonus na maksimalnih 50.000 dolara

0
39

Američka vojska je povećala svoj najveći bonus za prijavu novih regruta za 25 posto s ciljem da privuče nove kandidate i popuni ključne pozicije.

Maksimalni bonus je povećan s 40.000 na 50.000 dolara, a samo obučeni regruti koji se obavežu na šestogodišnji period u određenim poljima imaju pravo na ovu najvišu isplatu.

Major general Kevin Vereen je za AP rekao da je lockdown poremetio napore za regrutovanje u školama te na drugim javnim mjestima, a vojska se suočava s jakom konkurencijom kada je riječ o bonusima za nove uposlenike.

“Još uvijek osjećamo posljedice iz 2020. godine vezane za koronavirus, kada su školski sistemi praktično ugašeni. Izgubili smo cijelu klasu mladih muškaraca i žena s kojim nismo imali kontakt licem u lice”, kazao je Vereen.

On nije specificirao poslove koji omogućavaju dobijanje maksimalnog bonusa.

Bonusi za vojno regrutovanje su iznosili više od 233 miliona dolara u fiskalnoj godini koja je završena 30. septembra, a to je manje u odnosu na 485 miliona dolara iz 2018. godine, kada najveći ogranak američke vojske nije uspio ispuniti svoje ciljeve zapošljavanja. Prosjek prošlogodišnjih bonusa za 16.500 novih uposlenika bio je nešto veći od 14.000 dolara.

Vereen je kazao da je ove godine cilj regrutovanja isti kao i prošle te da iznosi 57.500 vojnika. Obavezno vakcinisanje protiv koronavirusa bi također moglo imati negativan utjecaj. VIše od 10.000 pripadnika američke vojske do prošlog mjeseca još uvijek nisu primili ni prvu dozu, a onima koji nastave odbijati vakcinaciju prijeti otkaz.

izvor: klix.ba