Ambasada Turske u BiH učenicima Elči Ibrahim-pašine medrese predstavila program stipendiranja

0
34
Delegacija Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini danas je posjetila Elči Ibrahim-pašinu medresu gdje su učenicima četvrtog razreda predstavili program stipendiranja učenika i studenata u Turskoj.
Prijave za stipendije bh. učenika i studenata, koje finansira Vlada Turske, otvorene su do 20. februara i podnose se online.
Savjetnik za obrazovanje u turskoj ambasadi u Sarajevu Faruk Berat Akcesme rekao je kako je program stipendiranja Republike Turske na godišnjem nivou tokom posljednje decenije porastao četiri ili pet puta.
Svake godine iz 170 zemalja oko 180 hiljada učenika aplicira za program stipendija Republike Turske. Što se tiče Bosne i Hercegovine, u ovom periodu zabilježeno je više od 1500 studenata koji su dobili stipendiju i studirali u Turskoj.
U sklopu stipendijskog programa, svaki student čija aplikacija bude prihvaćena, sam će imati priliku birati fakultet koji će studirati. Cilj je osposobiti i obrazovati kvalitetne ljude koji bi kasnije radili na gradnji odnosa dviju zemalja – Turske i Bosne i Hercegovine, ali i stvarati stručnjake koji će moći konkurisati za razne poslove u mnogim zemljama i ljude koji će imati priliku govoriti jezike naših zemalja.
Domaćini ispred Elči Ibrahim-pašine medrese zahvalili su gostima iz Turske na nesebičnom doprinosu za kvalitetnije obrazovanje djece i mladih iz BiH, te istakli da je ovo odlična prilika za naše učenike, koji osim stipendije mogu upoznati nove kulture, običaje, naučiti jezik te se izgraditi u stručnom smislu.