Aktivisti Mreže mladih Muftijstva travničkog u dvodnevnoj posjeti Sarajevu

0
78

Povodom mjeseca mevluda i Dana državnosti BiH Mreža mladih MIZ Bugojno organizovala je dvodnevnu ekskurziju u Sarajevo za aktiviste Mreže mladih sa područja Muftijstva travničkog

U subotu, 24.novembra, posjetili su “Centar za liječenje od ovisnosti” gdje su imali priliku da se susretnu sa direktorom ovog centra Almirom Karadžom koji ih je srdačno dočekao i upoznao sa ljudima koji se liječe od teških ovisnosti. Naši omladinci su imali priliku da poslušaju životne priče ovih momaka koji su zapali u teško iskušenje. Tu su obavili podne namaz i uputili se prema gradu gdje su posjetili šehidsko mezarje Kovači i mezar našeg rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, gdje je kratku poruku uputio glavni imam Vehid-ef. Arnaut koji je bio vođa puta zajedno s hfz Mahir-ef. Ramićem, koordinatorom Mreže mladih MIZ Bugojno.

Nakon šehidskog mezarja omladinci su obišli i muzej rahmetli predsjednika i iskoristili priliku da saznaju dosta historijskih činjenica vezanih za njega i njegov život. Nakon toga bilo je predviđeno slobodno vrijeme za šetnju i kahvu u glavnom gradu. Poslije kahve i šetnje uputili su se u prostorije CLPU (Centra za lično i profesionalno usavršavanje) gdje su se smjestili, obavili jaciju namaz, te ugodno družili i prespavali. Idućeg jutra, u nedjelju, nakon sabah namaza i doručka uslijedio je edukativni dio i radionice koje su upriličene od strane Centra za dijalog – Vesatijja.

Poslije podne namaza obišli su Tunel spasa na Ilidži gdje su se upoznali sa odbranom grada Sarajevo, a tu ih je dočekao Harun-ef. Hodžić i održao prigodno predavanje uz kratkometražni film.

Glavni cilj ovog projekta i posjete bio je obilježiti mjesec mevluda na prigodan način i da se omladina sa područja Muftijstva travničkog upozna, druži i ponese lijepe uspomene iz glavnog grada. Učesnici ove edukativne ekskurzije bili su omladinci iz gradova Bugojno, Gornji Vakuf, Donji Vakuf, Jajce, Vitez i Busovača, a bilo ih je ukupno 60.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, Muftijstvu travničkom na čelu s Muftijom dr. Ahmed-ef. Adilovićem, glavnom imamu MIZ Bugojno Vehid-ef. Arnautu, koordinatoru Mreže mladih MIZ Bugojno hfz. Mahir-ef. Ramiću, a posebna zahvala i domaćinima u Sarajevu.

izvor: Novum.ba