Akcija “Fenix”: U Busovači oduzete šasije motornih vozila, dokumentacija i automobili

0
69

Policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, 14. jula poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „FENIX“ u cilju dokumentovanja i dokazivanja izvršenja krivičnih djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340., a u vezi s krivičnim djelima „Prijevara“ iz člana 294., „Krivotvorenje isprava“ iz člana 373., “Utaja” iz člana 290., „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja“ iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, 14.07.2020. godine izvršene su službene radnje pretresa autootpada na području Srednjobosanskog kantona – općina Busovača, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više šasija motornih vozila za koje postoje osnovi sumnje da je na istim izvršeno krivotvorenje brojeva. Također oduzeta je dokumentacija za motorna vozila koja se može dovesti u vezu izvršenja predmetnih krivičnih djela.

Vezano za navedeno u prethodnom periodu oduzeto je više motornih vozila koja su bila predmet izvršenja navedenih krivičnih djela, te su poduzete druge aktivnosti na dokumentovanju grupe lica koja se međusobno udružila s ciljem vršenja krivičnih djela i sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su prethodno jasno isplanirali i pripremali nabavku, uvoz, trasport, prodaju, leasing uslugu/kreditiranje i otuđenje određenog broja motornih vozila.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u narednom periodu nastavljaju rad.

izvor: 24sata.info)ž