Akcija dobrovoljnog darivanja krvi donjovakufskih maturanata

0
270

Već tradicionalno Crveni križ Donji vakuf u saradnji sa Mješovitom srednjom školom Donji Vakuf organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Mješovita srednja škola Donji Vakuf i ovog mjeseca marta  otvorila je vrata za sve  maturante  koji su željeli  pokazati humanost kroz učešće u akciji dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija je realizirana u saradnji sa  ekipom Odjela trasfuziologije  Kantonalne bolnice Travnik. „Imao jako dobru saradnju sa Mješovitom srednjom školom Donji Vakuf i sa Domom zdravlja Donji Vakuf na provođenju ovakvih aktivnosti. Odziv maturanata je jako dobar i mislim da će ekipa transfuziologije biti zadovoljna odzivom.“ – istakla je Senada Kico , sekretar CK Donji Vakuf.

“Sama činjenica da jedno darivanje krvi spašava tri života, nam govori koliku važnost ima darivanje krvi. I ove godine, kao i prethodnih godina uključili naše maturante u akciju darivanja krvi.” – istakao je Asim Orahovčić, direktor JU MSŠ Donji Vakuf. „ Mene iskreno raduje i veseli da maturanti naše škole imaju osjećaj za ovaj vid humane aktivnosti. I ove godine značajan broj maturanata se odazvao akciji, oko 26 maturanata danas će darivati krv.  Sekcija Crvenog križa koja djeluje u našoj školi već niz godina daje zasigurno veliki doprinos kada je u pitanju ova akcija , ali i ostale aktivnosti koje provodi Zavod za javno zdravstvo SBK-a. „- naglasio je direktor Orahovčić.

Sekcija Crvenog križa Donji Vakuf koja je svoj rad  u MSŠ Donji Vakuf aktivirala od početka prošle školske godine uveliko je zaslužna za uspješnu realizaciju akcije dobrovoljog darivanja krvi među maturantima.

„Pripreme za ovu aktivnost tekle su ustaljeno, djeca su pripremljena i obaviještena šta podrazumijeva darivanje krvi, dana taj način mogu spasiti ćivote i time pokazuju svoju humanost. Maturatni su se  uvelikom broju odazvali, kao i prošle godine i ja sam jako zadovoljna i ponosna na našu djecu koja su i ove godine podržali akciju davanja krvi. „– naglasila je profesorica Lejla Hadžiavdić Zjajo

Akciji se odazvalo 30 – tak maturanata Mješovite srednje škole Donji Vakuf.

Današnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u MSŠ Donji Vakuf realizirana je u saradnji sa Odjelom trasfuziologije  Kantonalne bolnice Travnik.

Obzirom da se radi o mladim ljudima koji ulaze u punoljetnost, oni su potencijalni davatelji i ovo je njihovo prvo upoznavanje sa postupkom i značajem davanja krvi. Radi se o  promotivnoj i hvale vrijednoj akcija kako ti mladi ljudi shvatili šta znači davati krv i koliko je to potrebno društvu.