Agencija za rad i zapošljavanje u 2018. posredovat će u zapošljavanju 900 ljudi iz BiH u Njemačkoj

0
61

Odljev radne snage iz BiH može se očekivati i u idućoj godini, a prema prvim procjenama, samo u dvije zemlje planirano je da bude upućeno skoro 6000 radnika, piše Večernji list BiH.

Nastavak zapošljavanja u zemljama s kojima BiH ima zaključen sporazum i prednacrt plana rada za 2018. godinu uradila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH. U ovoj agenciji očekuju da će posredovati u pronalasku posla za 4800 osoba u Sloveniji i 900 u Njemačkoj.

Ovaj dokument uskoro će biti u formi nacrta, a na kraju zeleno svjetlo dat će Vijeće ministara BiH. Kao i proteklih godina, Agenciji za rad i zapošljavanje.planirala je odljev radne snage skoro na istoj razini kao prošle i tekuće godine. U Sloveniju je samo u prvom kvartalu ove godine otišlo i zaposlilo se 1509 radnika, a u Njemačkoj, zaključno s lipnjem 417. U ove dvije zemlje je do sada, posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje, posao dobilo čak 14.613 osoba iz BiH.

Platu u Sloveniji zarađuje 11.495, a u Njemačkoj 3118 osoba iz BiH. Podsjećanja radi, BiH pored sporazuma o zapošljavanju radnika u Sloveniji i medicinara u Njemačkoj ima sklopljen ugovor o zapošljavanju i sa Srbijom. Od polovine prošle godine aktivan je i sporazum o zapošljavanju stanovništva iz BiH u Kataru. Zakon o liberalizaciji zapošljavanja stranaca u SR Njemačkoj, usvojen 2015, godine, pridonio je da su trenutačno popunjeni svi termini za izdavanje viza u Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu, sve do kraja ove kalendarske godine.

Već dulji niz godina bh. građevinari aktivno i uspješno sudjeluju u investicijskim projektima u Njemačkoj. Međutim, trenutačno aktualni problem jest taj što njemački poslodavci, npr. kroz dugogodišnje iskustvo na realizaciji ugovora o izvođenju radova s bh. firmama, imaju sliku o kvalitetama svakog pojedinačnog radnika, biraju one najbolje u svoje firme, čime su domaća privredna društva izravno stavljena u inferioran položaj.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           /izvor:vecernji.ba/