Možda biste se iznenadili, gljiva ježevica, ili prosenjak je gljiva koja se najčešće, pored šampinjona koristi u svakodnevnoj ishrani. Redovan je sastojak krem supa od gljiva, rastu u prirodi, a proizvođači supa ih otkupljuju od certificiranih sakupljača.
Gljiva puhara nije jestiva, ali jeste ljekovita. Ako se posječete, prah koji se u njoj nalazi, spore, možete da pospete po rani, imaju antibiotsko dejstvo, i zaustavljaju krvarenje.
Crna Truba je, jedna je od najneuglednijih gljiva sa našeg podneblja, ali je jestiva, i može se koristiti kao začin, i to osušena pa samljevena.
U BiH nalaze se i tartufi, i to crni, ali i druge vrste podzemnih gljiva. Traže ih uglavnom psi, a malo je ljudi koji pse obučene za traženje tartufa posjeduju.
Priču o gljivama u Bosni i Hercegovini donosimo kroz školu gljivarstva koju vodi Rade Gašić, zaljubljenik u carstvo gljiva, sam je pronašao i kategorisao oko 1800 vrsta, i to samo u okolini Mrkonjić Grada.
Pogledajte koje su najljekovitije, najopasnije ali i najukusnije gljive našeg podneblja.
Program N1