Jedan je od najcjenjenijih prirodnih proizvoda je med. Koristi se, ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač, nego i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri liječenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zarastanja rana.
Ima protuupalna svojstva
Med ima potencijalno terapeutsko djelovanje zahvaljujući antimikrobnim, antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Smatra se da med ima terapeutsko djelovanje kod bronhitisa, prehlada, kašlja, zarastanja rana, gastrointestinalnih bolesti, neuroloških poremećaja i brojnih drugih stanja.
Med se smatra sigurnim za upotrebu za odrasle i djecu nakon navršene prve godine života. No, ako ste osoba s određenim zdravstvenim teškoćama, prije uzimanja bilo kakvih preparata od meda savjetujte se s ljekarom.
Nutritivna vrijednost
Kap meda sadrži više od sto za organizam važnih sastojaka. To su prije svega šećeri kojih ima i do 75 posto (fruktoza 38 posto, glukoza 30 posto, saharoza jedan do dva posto, a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi), voda 18 posto, organske kiseline 0,3 posto (jabukova, vinska, limunska), enzimi, minerali 0,2 posto (željezo, bakar, mangan, silicij, klor, kalcij, kalij, natrij, magnezij i dr.), vitamini C i B kompleks te fitohemikalije (flavonoidi i fenoli) koje imaju antioksidativna svojstva.
Kako u medu ima i polenskih zrnaca on sadrži i nešto proteina.
Kada se savjetovati s ljekarom
Iako med ima brojne blagotvorne učinke, ne smijemo zaboraviti da obiluje šećerima, stoga je i njegova kalorijska vrijednost dosta visoka. Med također može povisiti šećer u krvi, pa osobe sa šećernom bolesti moraju biti oprezne i savjetovati se s nutricionistom koliku količinu koristiti i u kojim kombinacijama.
Također, osobe koje imaju alergijsku reakciju na biljnu polen, moraju se savjetovati s ljekarom o konzumaciji meda.
Različite vrste meda
Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80 posto sastoji od ugljikohidrata, a nešto manje od 20 posto od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje.
Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri.
Od vitamina dominiraju vitamini B grupe i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi.
Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.
Izvor: Dnevni avaz