Zbog toga City Magazine izdvaja sočan aromatičan kolač od jabuka koji se topi u ustima i čiji bogat ukus i zanimljiva tekstura nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci:
– 650 g jabuka
– 120 g putera (ostaviti na sobnoj temperaturi da malo omekša)
– 100 g šećera
– 200 g brašna
– 3 jajeta
– 1 kesica vanilin šećera
– 1,5 kašičica praška za pecivo
– 1 kašičica sitno naribane limunove kore
– pola kašičice cimeta
Priprema:
U posudi prvo pomješajte puter i šećer da dobijete homogenu masu i da se šećer istopi. Zatim polako i postepeno umješajte jaja, a onda dodajte i limunovu koricu, kašiku vode i na kraju brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmješajte kako biste dobili jednoličnu i glatku smjesu.
Okruglu tepsiju podmažite puterom i obložite papirom za pečenje, pa u njega sipajte pripremljeno tijesto i špatulom ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini.
Jabuke operite, osušite i uklonite peteljke i jezgro. Isjecite ih na kriške i pospite cimetom, pa ih rasporedite po tijestu.
Pecite oko 30 – 40 minuta na temperaturi od 180°C.
Kada je kolač ispečen, sačekajte da se malo prohladi, po želji pospite prah šećerom i poslužite. Savršen je i uz kuglu sladoleda od vanile ili omiljeni čaj.
Prijatno!