Uvoz mesa raste, domaća proizvodnja opada

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu osam puta je veći od izvoza. Istodobno, poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji je na izdisaju. Nema više stoke, a nema je ko ni hraniti. Kada nema mesa, nema ni mlijeka, a kada uvozimo, plaćamo više. Je li građanima meso na trpezi luksuz?

Drastični pad domaće proizvodnje i osmostruko veći uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu od izvoza rezultirao je vrtoglavim rastom cijena, između ostalog, i zbog poskupljenja energenata u Evropi. Građani kažu da im je meso postalo luksuz.

Proizvođači i prodavači mesa na tržnici su, s obzirom na poskupljenja, zadovoljni prodajom.

“Isto se prodaje, isto se kupuje. Ništa nije opala, pošto je ovo domaća proizvodnja”, kaže proizvođač pilećeg mesa Dražana Čejić.

“Kupuju koliko je kome potrebno. Ne neke pretjerane količine, ali kupuje se”, dodaje mesar Boris Maksimović.

Farmeri u Bijeljini smanjili su uzgoj stoke za 70 odsto. Kažu da enormno skupu stočnu hranu ne mogu da pokriju ni podsticaji.

“Jako je nezahvalno bilo koju vrstu stoke imati, jer treba hrane. Svinje, tovljenici prve klase, 4 do 4,5 marke. Ljudi misle da je to nešto, a to je ništa jer je cijena hrane nenormalna”, objašnjava farmer iz Bijeljine Đorđe Vakčić.

Proizvodnja mesa smanjena je za 80 odsto. U entitetskim udruženjima poljoprivrednih proizvođača apeluju na nadležne da što hitnije zaštite domaću proizvodnju, koja je poprilično na izdisaju i dodatno ugrožena sušom.

“Za narednu godinu tražićemo minimalno 200 miliona da se izdvoji iz budžeta plus ostalo na nivou države, da se formira Ministarstvo poljoprivrede Bosne i Hercegovine, uvedu mjere na granici, zaštiti domaća proizvodnja”, najavljuje predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

“Selo je sad prazno. Kod proizvođača mlijeka ima samo sedam mlađih od 40 godina. Devastirali smo proizvodnju u govedarstvu i svinjarstvu”, navodi i predsjednik Udruženja  poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac.

U Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine upozoravaju na moguću nestašicu mesa, što je crveni alarm za spas domaće proizvodnje. Za početak, kažu, uduplati podsticaje.

“Neminovno je da se 65 odsto uveze, ako hoćemo da zadovoljimo potrebe za mesom. Možemo vrlo lako doći u poziciju da Evropa zatvori svoje tržište radi domaćih potreba, jer smanjuje proizvodnju, da ne bude izvoza i da imamo pravu nestašicu”, smatra član Upravnog odbora Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Domaći proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi mnogo zdraviji od uvezenih. Cijenama nisu konkurentni, ali kažu da bi se laboratorijskim analizama sigurno utvrdilo da je uvezeno meso lošijeg kvaliteta nego domaće.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print