Čuveni goraždanski sajam jabuke okupio izlagače iz cijelog regiona

0
61

Nakon jednogodišnje pauze, čuveni goraždanski sajam jabuke nastavlja tradiciju. Organizator sajma – Udruženje privredno-kulturne manifestacije “Dani jabuke” okupilo je desetine izlagača iz cijelog regiona, a njihovi proizvodi izloženi su u gradskoj dvorani “Mirsad Hurić”.

Štandovi sa jabukom, ali i drugim proizvodima od voća i povrća vrlo su primamljivi posjetiocima sajma.

Prvi put na sajmu jabuke u Goraždu svoje proizvode ponudilo je Udruženje “Eko-selo Prvanj”, osnovano prije nepunih godinu dana. Kažu da su na sajmu vidjeli dobru priliku da pokažu i prodaju ono što proizvedu.

Brižljivo čuvaju ledericu

“Ponudili smo domaće proizvode, jabuku, sokove, pekmeze, sve prerađevine od jabuke, imamo razne sosove, rakiju, sve smo mi to proizveli u našem selu. Mi smo se osnovali nema ni godinu dana, ima nas oko 200 članova, svi stanovnici su uključeni u proizvodnju, sve što proizvedemo je zdrava hrana bez ikakve hemije. Ja lično imam oko 260 dunuma zemlje, neki imaju manje po 50, 60 dunuma, ima voća, bavimo se i malinarstvom. Ove godine je i cijena bila bolja za otkup pa su i ljudi zadovoljni. Shvatili smo da je bolje nastupati zajedno, organizovano”, kaže Džemail Selimbegović, predsjednik Udruženja “Eko-selo Prvanj”.

Selo Prvanj pripada čajničkoj općini, no mnogo je bliže Goraždu i poznato je po dorbim sortama voća, posebno jabuci lederici koju brižljivo čuvaju.

“Ovo su sve ovdje starinske jabuke, cvjetača, bistrica, zlatni delišes, kanade slatke i kisele, starinske jabuke. Pretežno raja traži kisele jabuke koje su dobre za ljude koji boluju od šećera. Imamo i kiselu lederku, a te jabuke na ovim prostorima ima vrlo malo, jedino smo mi održali taj trend”, kaže Smailbegović.

Zadnjih godina dana zbog pandemije, ali i teške situacije sve više ljudi posvetilo se domaćoj proizvodnji, pa se mnogo vraća selu i obrađuje imanja. Zaštita domaćih proizvoda trebala bi biti u vrhu prioriteta svih nivoa vlasti, kazali su nam izlagači na sajmu jabuke, koji očekuju mnogo više podrške.

“Stari tradicionalni proizvođači koji ovdje izlažu su pobornici organske proizvodnje i tako će ostati do kraja. Promovišemo domaću proizvodnju, uglavnom ovdje su autohtone sorte, zelenika, sulija, cvjetača, bistrica, sve naše domaće jabuke, zatim prerađevine od voća i povrća, tu su sve vrste pekmeza, sokova, salate, ajvar, sve što smo do sada imali. Nažalost nismo prošli u projektu da bi mogli sušiti voće. Kad je rodna godina onda možete sušiti voće, ali nadam se da će neko i tome posvetiti pažnju”, kaže Avdo Muslimović, proizvođač iz Ustikoline.

Zaštita domaće proizvodnje, ali i prezentacija tih proizvoda je najvažnija.

Moramo zaštititi naše proizvode

“Mi imamo brendove, goraždansku jabuku, pa orahovu jezgru i nekada mlijeko, pa fočanski bestilj, tradicionalne guljene šljive koji su cjenjeni u Sarajevu i šire, ali u budućnosti moramo da zaštitimo naše proizvode i proizvođače kako bi se vratilo povjerenje koje je poljuljano pored raznoraznih falsifikatora, da pravi proizvođači dobiju pravo mjesto i da se vrati povjerenje goraždanskom brendu. Nažalost, nazadujemo, a jedini lijek i spas je u organizovanoj proizvodnji i organizovanom iznalaženju tržišta. Institucije su gluhe, ne prepoznaju to, nemamo nosioce razvoja koji će sve otkupiti i plasirati. Evo mogućnost naša kad je riječ o jabuci je deset posto, a trebala bi biti sto posto”, smatra Muslimović.

Na otvaranje sajma jabuke u Goražde stigli su brojni predstavnici institucija i zvanice koje su u pratnji domaćina obišli štandove, a tokom trodnevne manifestacije bit će organizovan niz okruglih stolova i naučnih skupova s akcentom na zaštitu domaće proizvodnje.

klix.ba