Stav SDP BiH je jasan – stečaj nije rješenje za BINAS

0
40

KO SDP SBK/KSB BiH uputili su saopćenje za javnost u povodu borbe radnika Binas, a koje prenosimo u cjelosti:

Borba radnika za Binas d.d. Bugojno se nastavlja. Sad već bivši direktor, koji je doveo Binas u ovo stanje je smijenjen, ali to nije riješilo probleme radnika, s obzirom na to da se Vlada FBiH i nadležno federalno ministarstvo nisu kvalitetno uključili u saniranje trenutne situacije, niti u iznalaženje rješenja koja bi omogućila ovoj veoma perspektivnoj firmi da riješi probleme u kojima se nalazi. Premijer Novalić, ministar Đindić i potpredsjednica FBiH Mahmutbegović su odgovorni za ovakvo stanje i moraju početi napokon raditi svoj posao, a manje se slikati i deklarativno podržavati Binas bez bilo kakvih konkretnih poteza.

Binas d.d. Bugojno je uvijek bio jedan od nosilaca razvoja gornjovrbaske doline, a s obzirom na vlastitu proizvodnju i stanje na tržištu, to bi morao biti i ubuduće. Tržišta za Binasove proizvode koja već postoje, ali i perspektive novih tržišta, garant su ne samo opstanka preduzeća, nego i daljeg razvoja i otvaranja novih radnih mjesta. Ono što je neophodno Binasu je imenovanje novog menadžmenta koji bi zajedno sa radnicima brinuo se prvenstveno o preduzeću i njegovom razvoju, a ne, kao do sada, o vlastitim interesima i interesima stranke koja ih je postavila.

S druge strane, sindikat radnika Binasa je pokazao svu svoju zrelost i odgovornost i stao čvrsto uz radnike, te na taj način dokazao potrebu za sindikalnim organizovanjem kao najbitnijim elementom zaštite radnika. Kroz dijalog i kvalitetan rad menadžmenta i sindikata, trenutna situacija se može prevazići, a Binasu se vratiti mjesto nosioca razvoja Bugojna i cijele regije. Neformalnim grupama i pojedincima koji rade za interese izvan Binasa ne smije se dati prostora niti im se omogućiti da razjedine radnike. Jer, ne smijemo zaboraviti, Binas ima perspektivu, samo je do ljudi koji ga vode.

Mi u SDP BiH smo čvrstog stava da Binas d.d. Bugojno ne smije otići u stečaj i sva spinovanja od strane zlonamjernih „dušebrižnika“ da se pojedinci iz SDP BiH zalažu za stečaj su neistinita i zlonamjerna. Binas d.d. Bugojno je bio, jeste i biće jedan od glavnih favorita na kojem će se razvijati budućnost Bugojna, koji će obezbijeđivati kvalitetan život za stotine radnika i koji će predstavljati tračak nade za sve one koji razmišljaju da napuste Bosnu i Hercegovinu. Binas treba Bugojnu i Bosni i Hercegovini i mi smo uz Binas i radnike Binasa!

                                                     ODNOSI S JAVNOŠĆU KO SDP BiH SBK/KSB