Da li nam prijeti redukcija vode? Upućen apel građanima

Visoke ljetne temperature su prouzrokovale veoma visoku potrošnju i upotrebu vode, koja je u posljednje vrijeme mnogo veća od uobičajene. V.D. direktora JKP Gradina Naser Rujanac je uputio apel svim potrošaćima i zamolio ih da se racionanije odnose prema ovom resursu.

Koristim priliku da u ime JKP Gradina uputim apel svim korisnicima na racionalno korištenje vode u ovom teškom periodu jer se najavljuje dolazak toplotnog vala koji bi mogao prouzrokovati nestašicu vode ukoliko se potrošnja nastavi u ovom obimu. 90% naših korisnika, vodu plaćaju paušalno i zbog toga preduzeće nije u mogućnosti pratiti realnu potršonju vode prema krajnjim korisnicima.

Molimo sve da racionalno koriste vodu, da ne vrše bespotrebna rasipanja, da ne pune bazene, ne zalijevaju travnate i asfaltne površine, a ako se ova situacija nastavi, bit ćemo primorani da izvršimo, prije svega, noćne redukcije, a ukoliko ta mjera ne bude dala odgovarajući rezultat, bit ćemo primorani uvesti i dnevne redukcije. Naš glavni cilj je da građanima omogućimo kontinuirano snadbijevanje, ali ovaj toploti val stvara manju izdašnost na vrelima, a samim tim se manje pune i naši bazeni, a potrošnja kod korisnika je iz dana u dan sve veća.

Spomenuli ste zalijevanje travnatih i asfaltnih površina, a šta je s poljoprivrednim površinama?

Naši korisnici posjeduju tzv. poljoprivredne priključke, a i tu se plaća paušalim sistemom plaćanja gdje mi ne možemo naplaćivati uslugu putem vodomjera i  krajnji korisnci troše onoliko koliko oni žele. Tako da u jutarnjim i večernjim satima imamo pojačanu potrošnju što stvara problem na bazenima.

Koje su zone najugroženije?

Ugrožen je kompletan grad, s tim da predjeli koji se nalaze na većoj nadmorskoj visini, koji gravitiraju oko samih bazena, kao što su bazen Mačići, bazen Kutanja, kuće koje se nalaze u blizini bazena i napajaju s direktno s njih, oni su već u ovom trenutku ugroženi i već nekih desetak doaćinstava nema kontinuirano snadbijevanje vodom.

Industrijska zona se direktno snadbijeva s gradskog vodovoda i rješenje bi moglo biti u dovođenju industrijske vode koju bi mogli koristiti za zalijevanje balvana ili tamo gdje se može koristiti industrijska voda.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print