Višnja je voće nastalo ukrštanjem domaće trešnje s njenim divljim vrstama, koje su okusom kiselije. Baš zbog toga ima taj prepoznatljiv slatko-kiseli okus. Potječe iz zapadne Azije.
Ljekovitost višnje ne proizlazi samo iz antocijanina, nego i mnogih vitamina i minerala koje sadrži. Veliki je izvor kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra.
Od vitamina, najviše sadrži vitamina A, vitamina C i B6. Sadrži i tiamine, riboflavine i niacin. Zbog svega toga poznata je po mnogim ljekovitim djelovanjima. Jedni od njih su ublažavanje bolova. Preporučuje se sportašima nakon vježbanja jer sprječava upale mišića i smanjuje njihovu štetu nakon teških fizičkih napora.
Serotonin u višnji, poznat i kao hormon sreće, smanjuje stres i smiruje tijelo, pa višnja djeluje i protiv nesanice.
Odlična je i za smanjenje simptoma gihta i ostalih vrsta artritisa, pogotovo osteoartritisa. Redovno pijenje soka od višnje pomaže u koncentraciji i boljem pamćenju, sprječava bolesti srca i ostale probleme kardiovaskularnog sistema, uključujući povišeni holesterol i slabokrvnost, odnosno anemiju.
Svjetska organizacija za Alzheimerovu bolest preporučuje višnju kao jednu od izvornih namirnica koje pomažu u prevenciji razvoja bolesti zbog visoke razine antioksidansa.
Izvor: Faktor