Mostar će spreman dočekati skakače ove nedjelje

0
70

Privode se kraju pripreme za ovogodišnje 455. skokove sa Starog mosta u Mostaru. Iz Organizacionog i Upravnog odbora kažu da će spremno dočekati skakače. A prijavilo se njih više od 40, u dvije kategorije – skokova na noge i na glavu.

U nedjelju od 16 sati u Mostaru će biti održani tradicionalni Skokovi sa Starog mosta. Manifestacija je to koja nije prekidana ni tokom najtežih ratnih godina, a održana je i prošlog ljeta u jeku pandemije koronavirusa. Znak je to, kažu iz Organizacionog odbora, da su Skokovi jači od svake nevolje.

„Nekih 45 do 50 skakača će biti. Najavljen je i dolazak 7 skakača s Kosova. No, sve zavisi od toga da li će dobiti vizu. Na sam dan Skokova do 10 sati ćemo znati tačan broj skakača, ali to bude otprilike od 45 do 50 skakača, govori Lorens Listo, predsjednik Kluba skakača u vodu Mostari.

Takmičenje će, kao i uvijek, biti održano u dvije kategorije. Skokovi na noge, koji su među Mostarcima poznati i kao „štanga“, i u kategoriji na glavu, stil „lasta“. Mostarci kažu da je Stari most, uz sve što znači i simbolizira, i najljepša skakaonica.

„Ovo je svjetski poznata manifestacija. Ovo je najstarija manifestacija koju Mostar ima, po kojoj je ovaj grad prepoznatljiv. Stari most je simbol grada Mostara. Osim tog tradicionalnog i kulturnog dijela, ova manifestacija sigurno doprinosi i na ekonomskoj razini“, ističe Adela Gosto, članica Organizacionog odbora.

Ove godine manifestacija je proširena na tri dana.

„Bit će tu i dodatni sadržaji. I šlaufijada, i turnir u tavli, i preplivavanje Neretve. Zvali smo plivačke klubove Velež, Zrinjski i Orka. Bit će 20 takmičara. Svako će doći u svojim obilježjima, svojim majicama. I napravit ćemo jedno malo druženje“, objašnjava Mustafa Hadžajlić, član Organizacionog odbora.

Mnogo je i onih koji neće moći uživo gledati izvođenje skokova. Organizatori kažu da će za spektakl iz Mostara osigurati i direktan televizijski prijenos.

federalna.ba