Banane inače mogu trajati od dva do šest dana. Ukoliko na kuhinjskom zidu imate kuku na koju ih možete okačiti, obavezno to uradite jer ćete spriječiti pojavu crnih mrlja, koje se inače javljaju kada su banane poredane jedna na drugu.
Također biste ih trebali držati dalje od sunčeve svjetlosti. Možete ih narezati i onda komadiće “politi” s malo limunovog soka, koji će sniziti pH nivo i produžiti njihovo trajanje.
Nakon toga ih možete umotati u kuhinjsku foliju, staviti u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za odlaganje hrane i odložiti u frižider. Na ovaj način će uspjeti ostati svježe još tri ili četiri dana.
Također ih možete staviti u zamrzivač, ali ih je prije toga najbolje oguliti i narezati. Komadiće stavite na pleh na kojem je papir za pečenje i onda ih ubacite u zamrzivač.
Kada se zamrznu, prebacite ih u plastičnu vrećicu ili posudu. Ovaj korak nije neophodan, ali će spriječiti komadiće banane da se slijepe.