Iako se posebno volimo potruditi oko iftara i obradovati naše postače ukusnim jelima, ponekad nemamo ideje šta pripremiti. Zato je redakcija Radija Donji Vakuf ima prijedloge za vaš ramazanski meni. Nadamo se da će vam se svidjeti, da ćete kuhati s nama i iste recepte dijeliti s prijateljima. Također, ako i sami imate neki prijedlog te želite biti dio naše gastro ramazanske priče, slobodno nam pišite – s radošću ćemo ih podijeliti s našim pratiocima.
Vrijeme je da saznamo šta će danas biti na ramazanskoj sofri.
Predjelo: Domaća supa sa griz knedlama
Sastojci:
- 1 jaje
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 4 supene kašike griza
- 1-2 kocke za supu ( ili kosti)
- 1 mrkva
- začini: vegeta, so, crni biber, peršun
Priprema:
1. U jedan litar vode ili manje skuhati pileće ili teleće kosti da pustu mrsnoću ili dvije kocke za supu, peršun, mrkvu i začina po ukusu.
2. Dok se temeljac kuha pripremiti griz knedle: u zdjelicu pomiješati jaje, griz, ulje i malo začina (vegete i soli).
3. Sa dvije male kašičice spuštati knedlice u lonac gdje se kuha temeljac. Ne morate puniti vrhom kašičice jer knedle narastu i biće velike.
4. Kuhati još 10 minuta na tišoj vatri i juhica je gotova.
Glavno jelo: Zapečena piletina sa krompirom i jogurtom
Sastojci:
- 500 g pilećeg bijelog mesa
- 1 kg krompira
- 3 kašike ulja
- 1-2 glavice crnog luka
- 4-5 čena bijelog luka
- kašičica soli
- biber
- suhi začin
- pola kašičice origana
- 500 ml jogurta
- 3 jajeta
- 3 kašike brašna
- 1 crvena paprika
- 1 paradajz
Priprema:
1. Isjeći krompir i povrće na tanke kriške, a meso na kockice. Zatim u dublju šerpu stavite luk da se proprži, a kada se prodinsta dodajte piletinu. Posolite i pobiberite i dodajte začin za piletinu ako imate. U meso dodajte papriku i još malo pržite. Nakon nekoliko minuta dodajte i krompir. Zatim stavite suvi začin i origano i ostavite da se još malo proprži. Zatim sve preručite u pleh i preko poređajte paradajz isječen na kolutove.
2. Za preliv sa jogurtom: Umutite jaja, dodajte brašno i jogurt. Sve to lijepo sjedinite, pa posolite i pobiberite. Tom smjesom prelijte piletinu.
3. Rernu uključite na 220°C i jelo prekrijte folijom, pa ga stavite da se peče. Nakon 20 minuta sklonite foliju i ostavite još 10-ak min. da se zapeče.
Desert: Sutlija
Sastojci:
- 0,75 l mlijeka
- 2 šoljice riže
- 7 kašika šećera
- 1 kesica vanilijinog šećera
- 1 kašičica vanilijinog ekstrakta
- 2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode - malo čokolade
- prstohvat cimeta
- malo šlaga
- 1/2 banane
Priprema:
1. Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provre, uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.
2. U pola šoljice vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.
3. Ako želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe.
Neka vam post bude lak, a prvi iftar dobar za vas!
mojcazin.ba