Decembar : Ako uradite ovo cvjetaće bujnim i bogatim cvijetom!

0
2516

Šta treba da uradite kako bi decembar počeo bujno da cvjeta? Teško je vjerovati da postoji cvijet koji mrzi sunce, a voli vodu, ali postoji. Pogodili ste, to je božićni kaktus ili decembar. 

Naziv je dobio po tome što bujno cvjeta od kraja novembra pa sve do kraja januara. I nema ljepšeg zimskog cvijeta od ovog, ali u mnogim kućama je ova biljka lijena za cvjetanje. 

Mnogi griješe pa ovaj divni cvijet njeguju kao da je kaktus. Iako u svom nazivu nosi ovo ime, božićni kaktus je cvijet koji ne smije da se ostavi bez vode i u prostoriji sa suhim vazduhom. 

Pravila za njegu decembra:

 

1. Zapamtite da decembar obožava indirektno svjetlo. Temperatura vazduha mora da bude najmanje 15 stepeni celzijusa.

2. Kad dođe ljeto, ovaj cvijet stavite na balkon ili terasu, jer mu treba vazduh. I ne zaboravite da ga svaki dan zaljevate.

3. Decembar spada u kapriciozni cvijet koji ne smije da se dira u sezoni cvjetanja: ako tokom cvjetanja premestite saksiju ili je čak okrenete, on će zaustaviti cvjetanje.

4. Kad dođe proljeće, decembar opskrbite sa đubrivom za cvijeće. Biljka će najviše da raste i lista tokom leta, pa je tada đubrite dva puta mjesečno. Prestanite da je prihranjujete u septembru.

5. Nikad ne sjecite makazama ili nožem višak mladica, već ih otkinite rukom. Biljke koje se ovako formiraju, ljepše i bogatije cvjetaju.

6. Decembar se presađuje krajem februara, kada konačno prestaje da cvjeta. 

 

foto: Shutterstock

 

Važna napomena: mlade biljke presadite jednom godišnje, a starije bilje jednom u 5 godina. Neka saksija za decebar bude plitka i široka. Neka trećina saksije bude napunjena drenažnom zemljom, dok ostatak može biti ispunjen domaćom zemljom pomješanom sa krupnim pijeskom ili usitnjenim ugljom. 

7. Početkom decembra ovaj cvijet stavite u dobro osvetljenu prostoriju, ali nikako na direktnu sunčevu svjetlost. Tada će se probuditi i bujno cvjetati.

Savjet plus:

Kada decembar prestane da  cvijeta, postepeno smanjite zalivanje, stavite ga na hladno i tamno mjesto do kraja marta. Pustite ga da se odmori od cvjetanja.  Krajem marta biljka započinje vegetativni period, pa cvijet možete da prebacite na njegovo uobičajeno mjesto.

izvor: kurir.rs