Jedna strašna rečenica o curici (2) otkrila je jad hrvatskih institucija

MALENA 2.5-godišnja curica koja je s teškim nagnječenjem mozga i drugim ozljedama glave operirana u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici još uvijek se bori za život. Nažalost, s malim šansama za preživljavanje.

Preostaje sad jedino nada da će se curica izvući. To je najvažnije u nizu pitanja koja su se otvorila nakon što je sve dospjelo u javnost.

No zbog malene curice koja je sada spojena na respirator i čiji život visi o koncu, ali zbog svih drugih curica i dječaka u Hrvatskoj koji ovise o sustavu, treba se najozbiljnije početi baviti i drugim pitanjima koja su se otvorila u ovom nezapamćenom slučaju.

Idemo redom.

Obitelj je bila pod nadzorom, Centar za socijalnu skrb koji im je i vratio curicu nije primijetio baš ništa problematično

Majka je, kada je dovodila djevojčicu u bolnicu u Novoj Gradiški, odakle je prebačena u zagrebačku Klaićevu, rekla da je dijete palo. No liječnici su odmah posumnjali da je beba premlaćena jer takve ozljede ne mogu nastati od slučajnog pada. Uz to, na tijelu djevojčice vidjeli su modrice različite starosti, a otkrili su i da nesretno dijete ima svrab. Otac i majka djevojčice su uhićeni, a onda se saznalo da je otac bio nasilan prema supruzi i svojoj majci. Zbog nasilja u obitelji je bio prijavljivan i kažnjen.

Cijelu novu dimenziju slučaju dalo je saznanje da je obitelj bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. Curica je brzo nakon rođenja smještena u udomiteljsku obitelj. To je, prema današnjim tvrdnjama Branka Medunića, šefa Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, učinjeno na zahtjev roditelja koji su sada u pritvoru, tek nekoliko mjeseci nakon rođenja curice. Medunić je danas za Index rekao kako su “roditelji u tom trenutku zaključili da nisu u stanju i da ne mogu voditi brigu o djetetu pa su ga zajednički doveli u Centar”. U razgovoru koji smo s njim vodili sinoć nije, pak, spominjao tu činjenicu. Danas je rekao i kako su roditelji sami zatražili povratak djevojčice krajem prošle godine te je onda iz udomiteljske obitelji vraćena roditeljima.

U trenutku kada su djevojčicu doveli u Centar roditelji su imali samo jedno dijete. Nakon što je curica udomljena dobili su još dvoje djece. I sada dolazimo do pitanja koja još jednom duboko kompromitiraju sustav, primarno onaj socijalne skrbi.

Naime, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Medunić rekao je da je “ovakve stvari nemoguće predvidjeti”. Kada bi stvarno “ovakve stvari bilo nemoguće predvidjeti”, onda bi se moglo postaviti pitanje čemu uopće služe centri za socijalnu skrb. Ono što je istina jest da konkretni Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška nije predvidio strahotu koja se dogodila, međutim treba utvrditi kako je do toga došlo i snosi li tu krivnju i Centar.

No Medunić je dao i nevjerojatnije izjave od ove. Zapravo, jedna njegova rečenica otkriva sav jad hrvatskih institucija.

Jedna rečenica koja otkriva sav jad institucija

“Dijete je bilo sklono autoagresiji, je li si to sama uradila, to će utvrditi liječnici i policija”, rekao je u četvrtak navečer Medunić za Index. Teza je, dakle, šefa Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, odgovorne za dobrobit djevojčice koju su vratili roditeljima, da si je curica od dvije i pol godine sama smrskala glavu.

Medunić za ovakvo olako plasiranje teorije o uzroku ozljeđivanja koja je odmah zazvučala suludo nije ponudio nikakvo dodatno pojašnjenje osim da je dijete bilo sklono autoagresiji. Čak i da je točno da je dijete doista imalo poteškoće i čak i da si 2.5-godišnje dijete može samo nanijeti brutalne ozljede glave, to se vjerojatno nije moglo dogoditi da je bilo pod roditeljskim nadzorom. Naravno, i u tom bi se slučaju moralo postaviti pitanje što je radio Centar za socijalnu skrb ako se znalo za neke takve poteškoće.

Policija potpuno pobila insinuacije ravnatelja Centra da si je 2.5-godišnja curica sama smrskala glavu

No policija je večeras jasno i nedvosmisleno demantirala Medunićeve insinuacije da si je curica od dvije i pol godine sama smrskala glavu. Utvrdili su da su roditelji tukli djevojčicu i da je tako i došlo do ozljeda zbog kojih je sada u komi.

> Policija o curici (2): Roditelji su je zlostavljali, tjelesno su je kažnjavali

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iz policije su naime objavili kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad uhićenim roditeljima, 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom, kojima su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela “Povreda djetetovih prava”.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta te zlostavljali dijete i grubo povrijedili djetetova prava, tjelesnim kažnjavanjem uslijed čega je dijete zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu, poručila je policija koja će večeras roditelje uz kaznenu prijavu predati pritvorskom nadzorniku.

Ravnatelj se silom trudio uvjeriti javnost da se ništa nije moglo naslutiti

Dok je policija istraživala što se dogodilo i utvrdila da su roditelji zlostavljali i fizički kažnjavali djevojčicu te da je fizičko nasilje roditelja nad njom i dovelo do strašnih ozljeda, ravnatelj Centra za socijalnu skrb se, otkad je slučaj dospio u javnost, u medijskim istupima silom trudio dokazati da se baš ništa nije moglo naslutiti, da se sve činilo u redu i da ih je ovo zateklo.

“Nije se moglo utvrditi ni slutiti da bi dijete bilo zanemarivano, a kamoli zlostavljano. Obiteljski su odnosi bili na neki način sređeni, kao i stambeni uvjeti. Ništa nije ukazivalo na ovo. U istom domaćinstvu na katu je i baka, maltene s njima. Ni susjedi nisu imali primjedbi”, jedna je od Medunićevih izjava. Večeras je još rekao kako je “gotovo siguran da su učinili sve po propisima”.

No nakon današnjih izjava ministra rada i socijalne skrbi Josipa Aladrovića, ali i onoga što je Index doznao iz policije, jasno je da će, osim ozljeđivanja djevojčice i inspekcije, policija istraživati i ulogu Centra za socijalnu skrb pa bi onda trebalo biti jasno i krije li se iza izjava ravnatelja Medunića pokušaj prikrivanja nerada Centra.

Stručnjakinja: Nemoguće je da se nije moglo utvrditi da je zlostavljano

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih prof. dr. Gordana Buljan Flander, koja cijeli život radi sa zlostavljanom i traumatiziranom djecom, za Index je rekla kako je zgrožena slučajem te da je nemoguće da se ovakvo nasilje ne primijeti.

“Zaista sam zaprepaštena da se 2021. godine usred Hrvatske događa evidentno zlostavljanje i zanemarivanje djeteta te da su svi koji su to trebali vidjeti okrenuli glavu i pravili se da nije njihov problem. Nemoguće je to ako je dijete išlo doktoru, a po informacijama koje su dostupne u medijima je nemoguće da se nije moglo utvrditi da je zlostavljano. S druge strane, ako dijete nije išlo doktoru, opet je sustav trebao reagirati iz razloga jer dijete nije išlo doktoru, a moralo je kao malo dijete obavljati redovite preglede kod pedijatra. Nemoguće da se ništa nije primijetilo”, istaknula je Gordana Buljan Flander za Index.

Kakvi smo mi to ljudi, kakvi smo mi to stručnjaci, pita se ona.

Medunić danas tvrdi da je otac djeteta bio nasilan samo prema vlastitoj majci, ne prema supruzi. Index doznaje – bio je nasilan prema supruzi, majci i ocu

Inače, Medunić je i danas pokušavao argumentirati da u obitelji nije bio problema pa se tako nakon što je policija objavila da je otac djeteta bio nasilan prema supruzi, majci djeteta, ponovno oglasio i rekao da nije točno da je uhićeni otac bio nasilan prema supruzi, nego prema majci.

No kako je Index večeras doznao, policija je evidentirala više slučajeva obiteljskog nasilja i to nad vlastitom majkom i ocem, ali i suprugom. Po tim prijavama je i kažnjavan. Kako doznajemo, bilo je po nekoliko takvih slučajeva godišnje, i to unazad nekoliko godina.

Valja skrenuti pozornost na još jednu izjavu Medunića u sinoćnjem razgovoru za Index.

“U vrijeme izdvajanja roditelji nisu bili u braku. Vjenčali su se i sredili stambene prilike, došlo je do poboljšanja uvjeta”, rekao je šef Centra objašnjavajući zašto je curica vraćena roditeljima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pitali smo ga je li doista vjenčanje roditelja bio jedan od glavnih razloga za vraćanje curice u obitelj.

“Vjenčali su se, došlo je do pomaka, i materijalnog i stambenog i u obiteljskim odnosima, pa smo odlučili vratiti je u prirodnu obitelji. Nema boljeg za dijete od normalne, prirodne obitelji ako je sve u redu”, rekao je Medunić.

Po nekim informacijama, Medunić bi vrlo brzo mogao biti smijenjen, no problem je mnogo veći

Neke informacije govore da bi Medunić vrlo brzo mogao biti smijenjen.

Očekuje se da izvješće nadzora provedenog nad Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška bude gotovo večeras, najkasnije sutra ujutro, rekla je za Dnevnik N1 Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

“Bitno je da u takvim situacijama, ako je već prije postojalo nasilje ili neki oblik ovisnosti, da procjenjujete te rizike na strani djeteta, odnosno, kakva je procjena sigurnosti da se dijete u određenoj situaciji vrati u obitelj.

Upravni nadzor je provjeravao sve što je i sadrži predmet spisa. Ministarstvo je, osim što je tražilo provođenje stručnog nadzora od Hrvatske komore socijalnih radnika, tražilo i provođenje nadzora nad radom psihologa i socijalnog radnika od strane Hrvatske psihološke komore. Vidjet ćemo kakav će taj nalaz biti”, rekla je.

Ako se pokaže da postoji odgovornost lokalnog Centra za socijalnu skrb, pojašnjava da komore imaju mogućnost izricanja mjera koje su u njihovoj nadležnosti. “Ako se utvrde nepravilnosti, onda upravni nadzor obavještava upravno vijeće radi preispitivanja odgovornosti ravnatelja”, dodala je.

Problem je, međutim, u tome što ovo nije jedini skandal s Centrima za socijalnu skrb i u tome što Medunić nije prvi ravnatelj koji na ovakav ili sličan način pokušava izbjeći bilo kakvu odgovornost institucije kojoj je na čelu, a samim time i vlastitu odgovornost. Jedna od osnovnih funkcija Centara za socijalnu skrb je da preveniraju ovakve strahote u obiteljima kada se problemi mogu naslutiti, a u ovom slučaju postoji niz indicija koje ukazuju na to da su se problemi mogli i trebali vidjeti.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku tvrdi da su u Ministarstvu svjesni potrebe reforme sustava i da se već radi na tome. “I sami to primjećujemo. Ide se u novi zakon, predviđeno je da na sjednici vlade bude u šestom mjesecu”, rekla je.

Teško je, međutim, očekivati da će zakon sam po sebi promijeniti sustav, smijeniti sve one u sustavu koji svoj posao rade neodgovorno, a još manje one koji su za to odgovorni.

izvor:index.hr

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print