Od 1.030 testiranih uzoraka u FBiH od jučer 27 osoba pozitivno na koronavirus

0
100

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH je testirano ukupno 1.030 uzoraka, a pozitivno na koronavirus je 27 osoba. Do sada je u ovom bh. entitetu testirano 17.295 osoba, od kojih je ukupno 918 bilo pozitivno na Covid-19.

Stanje po kantonima: HNK – 261, ZDK – 180, KS – 115, USK – 91, ZHK – 84, TK – 81, SBK – 40, BPK – 22, Posavski kanton – 3.

Do danas je hospitalizirano 46 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru. Broj smrtnih slučajeva koji se vode kao posljedica koronavirusa je 33, od čega je 19 muškaraca i 14 žena.

Zamjenik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je da se sada nalazimo u fazi nadolazećih prvomajskih praznika odnosno produženog vikenda.

“Zamolio bih građanstvo da se držimo propisanih pravila, da vodimo računa o socijalnoj distanci i korištenju maski, da se ne zadržavamo u grupama i da ovaj produženi vikend ostane bez većih posljedica. To može ostati ako smo svi zajedno usmjereni ka tom cilju“, poručio je.

Od naredne sedmice počinju popuštanje mjera i sigurno da će i to doprinijeti normalizaciji života, no Čerkez upozorava da je jako bitno da ostanemo vrlo posvećeni mjerama kako ne bi promijenili stanje našom nepažnjom.

“Većina građana je to poštovala i do sada, ali ima i dio onih kojima je potrebno ponoviti ove stvari. Manji dio stanovništva može ugrožiti ovaj veći dio populacije koji poštuje mjera“, dodao je Čerkez.