SBK traži karantenske prostore za bh. državljane iz dijaspore

0
59

 

Srednjobosanski kanton u potrazi je za lokacijama na kojima će biti smještene karantene za bh. državljane koji dolaze iz stranih zemalja, kazao je to danas Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK.

Karantenski prostori će biti, kaže ministar, osigurani na području tri tri regije.

“Mi trebamo predložiti lokacije i poslati resornom federalnom ministarstvu koje bi onda s njima sklapalo ugovore. To će vjerojatno biti par motela u tri regije, Lepeničkoj, Vrbaskoj i Lašvanskoj, a sanitarni inspektori su na terenu i provjeravaju ispunjavaju li ti objekti sanitarne i druge uvjete”, rekao je Matić.

Ovakav razvoj situacije jasan je znak propasti pokušaja da se bh. državljane na neki način zastraši karantenom u šatorima na graničnim prijelazima, odnosno da ih se spriječi da se u vremenu epidemije vraćaju u zemlju.

Ministar kaže kako će lokacije bit poznate do kraja dana.

“Imamo najava o povratku, ljudi se vraćaju. Nama će ih slati sa granice, mi ćemo ih smještati u karantenu, osigurati im smještaj, hranu, sve što ide po zakonu. U samome startu krenut ćemo sa 20 do 50 kreveta, pa ćemo povećavati kapacitet ovisno o potrebama”, rekao je Matić.

drukčiji.ba