Da li će penzionerima biti odobren jedan dan slobodnog kretanja

0
112

 

Ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević kazala je na današnjoj pres-konferenciji kako će se potreba za stavljanjem određenih gradova i kantona u karantin razmatrati na osnovu dubokih analiza.

Ta pitanja trebaju preporučiti Zavod za javno zdravstvo i krizni stožeri ministarstva zdravstva. Na osnovu tih preporuka i debelih analiza će se donijeti takve odluke kako se ne bi narušila nadležnost i ustavna struktura Bosne i Hercegovine“, kazala je Milićević.

Kazala je i kako postoji dovoljno zaštitne opreme u Federaciji BiH, te ako nekome nedostaje, da se mora javiti preko operativnog centra.

Na pitanje novinara da li će se odrediti jedan dan u sedmici za penzionere kako bi mogli izvršiti kupovinu ili odlazak po penzije je kazala kako će se i za to naći rješenje.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić je kazao kako je do sada u FBiH testirano 400 pacijenata, od toga je 45 pozitivnih.

U Mostaru je 16 pacijenata testirano, pozitivnih je pet. Iz Konica je testirano 54 i jedna je pozitivna osoba koja se nalazi u Širokom Brijegu. Tu je bila veza jer je bila rodbina iz Njemačke u posjeti. U Sarajevu je 19 testiranih a jedan je pozitivan, to je povratak iz Njemačke i bio je u kontaktu sa pozitivnim. U Tuzli je osam testiranih i svi su negativni“, kazao je Mandić te ponovo apelirao da se poštuju preporuke i naredbe o samoizolaciji.

Također je istakao kako želi pohvaliti sve one koji se pridržavaju mjera samoizolacije i koji kako je rekao, pomažu da zajedno pobijedimo ovu infekciju.

Na pitanje kako će se testovi na korona virus rasporediti po kantonima, mandić je rekao “ravnomjerno”.

Samo jučer je stiglo 1.500 testova, sutra 1.500. Do idućeg četvrtka očekujemo 20.000 testova. Ponavljam da imamo dovoljan broj testova i situaciju nam ne može riješiti masovno testiranje, moramo testove dati u ruke ljudima koji su stručni, dotkorima, da odlučuju koga treba testirati i kako. Testovi će biti ravnomjerno raspoređeni i Civilna zaštita se o tome brine“, rekao je.

Na pitanje N1 da li je zaražena osoba iz Bihaća bila u kontaktu s migrantima na području Unsko-sanskog kantona, Mandić je rekao kako informacije kojima oni raspolažu jeste da ta osoba nije bila u kontaktu s migrantima i da je testiranje izvršeno i da se čeka rezultat tako da se ne može reći da je ta osoba pozitivna na virus.

Odgovarajući na pitanje koliko ukupno ima klastera u FBiH, Mandić je rekao kako konjički klaster sutra izlazi iz izolacije od 14 dana.

Iz tog klastera je ptišao na Goražde i Travnik pa ćemo vidjeit kako će se razvijati sekudnarni kontakti. Dobro smo to pokrili, taj konjički klaster, i imamo još Bihać i Mostar koji smo dobro pokrili, međutim sve ovo bi bilo puno manje da se slušao Krizni štab ministarstva zdravstva kad smo predlagali ograničen broj kretanja i ulaska u zemlju. U svemu smo kasnili ali se nadam da smo se osvijestili i da ćemo uspjeti kontrolisati ovu situaciju“, istakao je ministar Mandić.

Izvor: N1