Thaci: Okončanje dijaloga Srbije i Kosova uz uzajamno priznanje

0
60

 

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je direktan angažman SAD-a donio novu dinamiku u dijalog Srbije i Kosova i da se raduje skorom okončanju tog procesa, uz uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

Thaci se u Bijeloj kući sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, specijalnim predstavnikom predsjednika SAD-a za pregovore Srbije i Kosova Richardom Grenellom i savjetnikom predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost Robertom O'Brienom, prenosi Beta.

“Još jednom hvala predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu na podršci dijalogu Kosova i Srbije. Direktan angažman SAD-a preko O'Briena i Grenella donio je novu dinamiku u proces i mi se radujemo njegovom skorom okončanju, uz uzajamno priznanje”, naveo je Thaci na Twitteru.

Dijalog važan za Trumpovu administraciju

Američki Savjet za nacionalnu sigurnost (NSC) objavio je na Twitteru da su odnosi Srbije i Kosova od velikog značaja za administraciju predsjednika SAD-a.

NSC, tijelo koje savjetuje američkog predsjednika u oblasti nacionalne sigurnosti i vanjske politike, objavio je to uz fotografiju sa sastanka Vučića, Thacija, Grenella i O'Briena.

Poslije sastanka Vučić je novinarima iz Srbije rekao da je s Thacijem imao uobičajen razgovor i da Srbija  čeka ukidanje 100-postotnih taksi na uvoz robe iz Srbije, koje su vlasti Kosova uvele, kako bi mogao biti nastavljen dijalog s Kosovom o suštinskim pitanjima.

Thaci je za Radio Slobodna Evropa kazao da je sastanak bio korektan i konstruktivan, “bez nečeg posebnog”, i dodao da su razgovarali “o neophodnosti mirovnog rješenja pitanja između Kosova i Srbije i o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma”.

Na Facebooku je Thaci napisao da očekuje da mu se “odmah, u srijedu ili četvrtak”, omogući da u Skupštini Kosova izvijesti zastupnike i građane Kosova o sastancima u Washingtonu i posebno o sastanku s Vučićem.

Izvor: Agencije