Kesten – riznica vitamina i saveznik u mršanju

Jesen je stigla, a s njom i sezona mnogima omiljene poslastice – kestenja. Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat, ali možda ne znate sve prednosti koje kesten ima po zdravlje.

Pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lješnjaka, sadrži manje masti, visok procenat skroba i vitamin C. Blago je slatkastog okusa i ima široku primjenu u kulinarstvu. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hljeba i peciva.

Poznato je više različitih vrsta kestena, ali se uopšteno dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva.

Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih mješavina.

Možda vam bude interesantno: Evo kako spriječiti i liječiti proširene vene

Izbor, čuvanje i nutritivna vrijednost

Kesten je u prodaji od oktobra do marta. Pri kupovini kestena birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci.Pošto kesten spada u grupu orašastog voća, treba posebno voditi računa o njegovom skladištenju. Podložan je oksidaciji kada masti dođu u kontakt sa vlagom i vazduhom.

Kada se kupuje kesten u ljusci, potrebno je osetiti njegovu težinu i odstraniti kestenaste orahe koje je zahvatila buđ. Treba ga čuvati u frižideru, te ga iskoristiti u roku od dvije sedmice.

Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Iako je plod kestena vrlo hranljiv, dosta se teško vari. Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

Po nutritivnom sastavu kesteni su slični smeđoj riži, a odličan su izvor minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama. Bjelančevine im nisu jača strana, ali su zato vrlo bogati skrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno.

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Takođe su i dobar izvor kalijuma i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje probavnog sistema.

Kesten kao lijek

Brzo zasićuje – Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osjećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

Dobar za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.

Stimuliše funkcije nervnog sistema – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospješuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promjene i oboljenja.

Koristan u ishrani dijabetičara – Zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.

Sadrži sve esencijalne amino kiseline – Ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, stare osobe i sportiste.

Brašno od kestena je namirnica bez glutena – Ovo ga čini idealnim u ishrani osoba sa celijakijom i osoba u različitoj mjeri osetljivih na gluten.

Kesten je dobar u borbi protiv anemije – Sa visokim je sadržajem govožđa i u kombinaciji sa nekim svježim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.

Kesten ima efekat kardio-štita – Time što sadrži dobre masnoće i obezbjeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.

Dobar za osobe sa visokim krvnim pritiskom – Zbog niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.

Čuva crijevni sistem i imunitet – Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crijevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje crijeva što sve zajedno blagotvorno djeluje i na imunitet.

Čaj od lista kestena – je poznati narodni lijek protiv tegoba sa disajnim sistemom poput bronhitisa i astme. Napravite ga tako da stavite šaku svježeg lišća ili pola šake suhog lišća kestena na pola litre vruće vode i pustite da odstoji. Možete piti tri šoljice dnevno. Čaj možete i grgljati kod prehlade i upale grla.

Kora i drvo kestena se zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi (sredstvo za stezanje površine sluznice i povrijeđene kože)

Med od kestena – vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti. Ovaj ljekoviti proizvod ima izraženo antiupalno i antibakterijsko djelovanje.

Rese kestena – koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te kod vanjskih povreda kože.

Kuhani plodovi – pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

Priprema kestena

Gastronomska primjena ide mnogo dalje od pukog uživanja u kuhanim ili pečenim kestenima. Od njih možete napraviti ukusnu krem čorbu ili svima poznati kesten pire, koji smo vam mi pravili čak dva puta.

Pronašli smo još jedan savršen recept za čorbu u koju smo pored kestena stavili i korjenasto povrće. Šta smo sve koristili od sastojaka i kako smo je pripremili, pronađite u nastavku.

Čorba od kestena i korjenastog povrća

Sastojci:

  • 3 kašike ulja po izboru
  • 1 mljevena mrkva
  • 1 mljeveno rebro celera
  • 1 mljeveni luk
  • 6 šoljica povrtnog temeljca
  • 1/4 šoljice nasjeckanog svježeg peršuna
  • 1/4 kašičice klinčića
  • 2 lista lovora
  • pola kile oguljenih pečenih kestena
  • 1/4 šoljice nezaslađenog sojinog mlijeka
  • so i biber

Priprema:

Lagano dinstajte mrkvu, celer i luk osam do 10 minuta. Dodajte povrtni temeljac i dobro promiješajte. Dodajte peršun, klinčić, lovor i kestenje. Dok zavrije, pustite da se kuha oko 30 minuta.

Nakon toga izmiješajte čorbu, dodajte sojino mlijeko i pustite da opet zavrije. Posolite i pobiberite I vasa topla jesenja čorba je spremna za konzumiranje.

Salata od kestena, narandži i mandarina

Sastojci:

  • 700 grama narezanog kuhanog kestena
  • 250 grama narezanih mandarina i narandži
  • ¼ šoljice tamari ili soja sosa
  • 1-2 kašičice javorovog ili agava sirupa
  • 2 kašičice soka limete ili limuna
  • sjemenke nara ili listići badema za ukras

Priprema:

Pomiješajte tamari (ili soja sos) i sirup agave (ili javorovo) sa sokom limete. Dodajte ostalim sastojcima te dobro izmiješajte. Po želji dodajte još sirupa ili soka mandarine. Poslužite u čašama. Salatu možete ukrasiti sjemenkama nara ili listićima badema.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print