Dervo Sejdić posjetio Bugojno

0
85

U utorak je Općinu Bugojno posjetio Dervo Sejdić, predstavnik Romskog informativnog centra BIH.

Tokom susreta sa načelnikom Hasanom Ajkunićem razgovarao je o uspješnoj implementaciji dosadašnjih ali i budućih projekata značajnih za romsku zajednicu u ovom gradu. Posebno je naglasio projekat stambenog zbrinjavanja ove populacije u Bugojnu. Istakao je značajan angažman Općine Bugojno i načelnika Ajkunića na pružanju pomoći socijalno ugroženim kategorijama medju kojima prednjače pripadnici romske zajednice ,zbog velikog broja nezaposlenih.

-Povod mog dolaska je unapređenje svih dosadašnjih projekata na području ove Općine. Ono što me posebno preokupira je uključivanje djece iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva u ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja. Nevladina organizacija koju predstavljam u saradnji sa UNICEF-om radi na projektu uključivanja djece iz socijalno ugroženih porodica, posebno romske nacionalnosti u obdaništa. Fokus je na djeci starosne dobi od 3 do 5 godina koja će biti integrisana u grupe s djecom čiji su roditelji u stabilnoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji- rekao je Sejdić.

-U posljednje četiri godine uradilo se puno za romsku populaciju u Bugojnu. Kako bi imali svoje predstavnike osnovali smo Udruženje Roma , a nakon toga realizirali smo projekte stambenog zbrinjavanja. Sada je došlo vrijeme da govorimo o obrazovanju, o zapošljavanju, o jednom izbornom ciklusu, što će u budućnosti dovesti do toga da naši sugrađani imaju isti status kao i svi drugi gradjani. Na nama je obaveza da stvorimo pretpostavke da svi imaju jednake uvjete – rekao je načelnik Ajkunić.

Tokom današnjeg sastanka bilo je riječi i o izbornom procesu i mogućnostima da se u općinskim vijećima nadje mjesta za predstavnike romske nacionalne manjine, kao najbrojnije na ovom području. Razgovarano je i o drugim aktuelnim pitanjima koji se tiču unaprijedjenja života romske zajednice na području Općine Bugojno, prenosi RTV Bugojno.