Travnik: Opasna video igra “Plavi kit” vreba mlade

0
76

U amfiteatru Sveučilišta/Univerziteta Vitez u Travniku održana je press konferencije povodom održavanja okruglog stola na temu: „Zaštita mladih od opasnih igara i igrica na internetu“. Povod za ovaj okrugli sto, koji će biti održan u ponedjeljak, jeste opasna igra “plavi kit” koja je stigla i u BiH.

Takozvana igre “Plavi kit”, je navodno povezana s nizom samoubistava mladih u nekoliko zemalja što je ponovo pokrenulo pitanje sigurnosti djece na internetu, ali i uloge medija i društva u informisanju, odnosno zaštiti djece. Profesor na Sveučilištu/Univerzitet Vitez, Hadžib Salkić istako je da mnogi još uvijek nisu opanosti koja vreba na internetu.

U Travniku je proteklih godina održano nekoliko znanstveno-stručnih konferenciji o “Cyber kriminalu” upravo u organizaciji Sveučilišta/Univerziteta Vitez kako bi se skrenula pažnja mladim , ali i roditeljima na opasnosti na internetu. Međutim, profesor Salkić je iznenađen zbog činjenice da se o tome zaista malo govorili u javnosti.,

O “Plavom kitu” na internetu se može doći do dosta oprečnih informacija, od kojih neke govore da se radi o stvarnoj pojavi, a druge da je riječ o neprovjerenoj priči.

Igra se prvo pojavila u Rusiji, a nagađa se da je do danas odnijela više od 130 mladih života u toj zemlji. Igra se preko društvenih mreža, u zatvorenim grupama.

 

Cilj okruglog stola jeste pomoći lokalnoj zajednici, učenicima, roditeljima, pedagozima i direktorima škola u suzbijanju manipulacije i igranja opasnih igrica na internetu.