FOTO/Sinoć u Karauli bogatim programom obilježena manifestacija ‘509. Dani Ajvatovice’

0
128

U okviru obilježavanja ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije „509. Dani Ajvatovice“, koja se održava u periodu od 14. 06 ­do 01. 07. 2019. godine u nekoliko općina na području Srednjobosanskog kantona, sinoć je u Karauli, nadomak Travnika upriličeno još jedno tradicionalno druženje na kojem je brojnim posjetiteljima predstavljen bogat i zanimljiv program.

Na početku, prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora „Karaula- Ajvatovica 2019“, Vahid Skrobo, koji je istaknuo da je posebno sretan i ponosan što je dugogodišnja tradicija učestvovanja u obilježavanju ove najmasovnije vjerske manifestacije opstala toliko godina, te da će i u budućnosti nastojati popularizirati vjersku, kulturnu, duhovnu i tradicijsku autohtonu vrijednost ovoga kraja.

„Ajvatovica“ autentičan biser i znamenitost ove zemlje, najatraktivnija vjerska destinacija u BiH, ali i dalje, danas prevazilazi same okvire vjerskog turizma, te poprima oblike internacionalnog karaktera. Obilježava se u više gradova i mjesta, spajaju se kulturni, sportski i zabavni sadržaji i aktivnosti, te okupljaju mnogobrojni vjernici koji na svetom vrelu gase žeđ, onu fizičku, ali i duhovnu.

Brojni posjetitelji ovom prilikom uživali su u najpoznatijim izvornim pjesmama i prepoznatljivim izvedbama bh. ljubitelja sevdaha iz Udruženja za očuvanje sevdalinke „Sevdalinka“ iz Sarajev. Uz orkestar Jasmina Ferhatovića i moderiranje jednog od najpopularnijih radijskih i televizijskih voditelja Envera Šadinlije učesnici ovogodišnje manifestacije su bili: Zulfija Tahirović, Mesud Kreštalica, Mirhad Okanović, Elvedina Laličić, Adnan Delić, Edo Jahić.

Ovom prilikom prisutnima su se predstavili i članovi hora „Gzi-aga“ iz Travnika, i mektebskog hora džemata Karaula, a sa nekoliko tradicionalnih igara sa ovog područja sinćnje druženje uveličali su i članovi KUD-a  „Karaula“ iz Travnika i BZK Jajce.

Na dalekom putu duhovnog preporoda i nade ka jednom od najstarijih dovišta u Evropi, svetom mjestu, Ajvaz- dedo je dokazao da nada, ustrajnost i vjera u Boga ipak dovode do cilja i kada se čini da je to nemoguće. Ovaj dragocjeni simbol bosanske duhovnosti, nikako ne može završiti bez tradicionalne i jedinstvene povorke konjanika, koja je jutros krenula iz Karaule. Njih 76 iz Karaule i 34 iz Zenice krenuli su na put ka Pruscu, gdje će narednog dana biti održana centralna svečanost.