Zabrana korištenja plastične (PET) ambalaže u ugostiteljskim objektima, mogućnost da se ugostiteljska djelatnost obavlja u prijevoznom sredstvu i obaveza da svi objekti imaju pristup za osobe s invaliditetom, neke su od novina koje donosi Zakon o ugostiteljstvu FBiH.
Priliv u budžet
Ovaj zakon je Vlada FBiH usvojila prošlog mjeseca u formi nacrta i uputila u parlamentarnu proceduru. Imajući u vidu da je potrebno provesti i tromjesečnu javnu raspravu o ovom zakonskom rješenju, plan je da ono u primjeni bude najkasnije od polovine iduće godine. Tekst ovog zakona je harmoniziran s onim u RS, ali će se prije utvrđivanja konačnog prijedloga još sagledati iskustva drugog entiteta.
Prema riječima federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo, procjenjuje se da bi samo od ovog zakona priliv u budžetu FBiH bio oko 830.000 KM godišnje, a ujedno odredbe ovog zakona, kako kaže, bit će podstrek za ulaganja u ugostiteljski sektor.
– Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH je reklo da je ovaj zakon jedan od najboljih.Podršku su dali iz Privredne komore FBiH – istakla je Đapo.
Posebno se ističe uvođenje kategorije „iznajmljivača“ kao osobe koja pruža ugostiteljske usluge u vlastitom domaćinstvu. Đapo napominje da je ovo važno jer su u pitanju ljudi koji su postojali i prije, ali nisu bili prepoznati u zakonu pa su, maltene, bili prisiljeni raditi nacrno, dok će sada uz godišnji paušal od 120 KM biti u zakonu i registru, što i njima daje određenu zaštitu.
– Neke su procjene da samo u Kantonu Sarajevo ima blizu 3.000 privatnih iznajmljivača. Kada se to pomnoži s paušalom od 120 KM za dva kreveta naprimjer, na godišnjem nivou to je oko 360.000 KM – pojašnjava savjetnica ministrice turizma Azra Džigal.
Nargile i sigurnost
Kada se radi o zabrani upotrebe PET ambalaže, koja će se početi primjenjivati godinu nakon stupanja zakona na snagu, Đapo kaže da malo ko to i koristi, tako da ne bi trebalo biti poteškoća u primjeni te odredbe.
Od zabrane korištenja PET ambalaže izuzeti su ugostitelji koji posluju u okviru sportsko-rekreativnih centara (bazeni, sportski tereni), kao i oni koji pružaju usluge za vrijeme sajmova, vašara, kulturnih, sportskih i drugih javnih manifestacija. Nadalje, ovaj zakon pojednostavljuje postupak registracije ugostiteljskog objekta, a, s druge strane, kazne su strožije i dostižu i 30.000 KM za nepoštivanje propisa.
Među interesantnim detaljima je i obaveza da konobari i recepcioneri u hotelima s četiri i pet zvjezdica moraju imati položen stručni ispit, kao i da tamo gdje se koristi nargila moraju imati sanitarnu i saglasnost za zaštitu od požara. Obaveza je ugostitelja i da osigura goste od posljedica nesretnog slučaja.
Fiskalni uređaji
Predviđeno je uvođenje elektronskog registra ugostiteljstva, a zakon prepoznaje i seosko domaćinstvo, što će se, kako procjenjuju stručnjaci, pozitivno odraziti na razvoj seoskog turizma.Usvajanjem ovog zakonskog rješenja ugostiteljstvo će moći biti i dodatna djelatnost i kao takvu će je moći obavljati, između ostalih, i planinarska, lovačka, ribarska te udruženja nacionalnih manjina, muzeji i galerije, ali za to će morati imati fiskalne uređaje. Ipak, olakšica je da će iznajmljivači i seoska domaćinstva biti izuzeti od obaveze da imaju fiskalni uređaj.
Zakon je propisao i obavezu da ugostitelj ima i vodi knjigu utisaka i da u roku od pet dana primjerak prigovora korisnika usluga dostavi nadležnom tržišno-turističko-ugostiteljskom inspektoru.
Kada je riječ o obavezi pristupne infrastrukture za invalide, iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH napominju da su ove godine dali i novčanu podršku za finansiranje takvih projekata.
Podrška hotelijera i restoratera
Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, u izjavi za naš list podržava ovaj akt jer su predstavnici ugostitelja već dali određene primjedbe na zakon i one su uvažene.
– Ovim će se poboljšati naša struka i drago nam je da će nakon više od dvije godine čekanja konačno biti donesen taj zakon – dodao je Hadžić.
Posluga „u pokretu“
Novi zakon daje i mogućnost da ugostitelj registriran kao pravno lice i obrtnik može pružati pojedine usluge u pokretnom objektu, odnosno prijevoznom sredstvu, i to hranu pripremljenu na drugom mjestu u originalnom pakovanju te piće u originalnoj ambalaži, ali na posebno određenom mjestu. Takav pokretni objekt morat će ispunjavati minimalne tehničke i sanitarno-higijenske uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga.
/avaz.ba