Lista najsigurnijih i najzagađenijih vrsta voća i povrća

PESTICIDI i svi drugi toksini koje nalazimo na voću i povrću često su neizbježni.

Međutim, s nekih vrsta voća i povrća mnogo ih je teže ukloniti, odnosno, kod njih se pesticidi koriste u većoj mjeri pa bi te vrste bilo bolje nabavljati iz organskog uzgoja. 

Koje su to vrste voća i povrća otkrilo je nedavno izvješće Environmental Working Groupa (EWG), čija je ekipa analizirala više od 36 hiljada uzoraka iz 48 različitih vrsta konvencionalno uzgojenih proizvoda, a rezultati su donijeli nešto izmijenjenu listu najotrovnijih namirnica, prema količini pronađenih ostataka sintetičkih pesticida te samoj toksičnosti pronađenih pesticida. 

Tako su jabuke godinama slovile kao najzagađenije, ali su ih s trona ove godine skinule jagode, dok je špinat proglašen najnečistijim povrćem.  

Rezultati njihovih testiranja objavljeni su na listi nazvanoj EWG's “Dirty Dozen” and “Clean Fifteen”, a popise donosimo u cijelosti.  

Najzagađenije vrste voća i povrća su: 

  1. Jagode
  2. Špinat
  3. Nektarine
  4. Jabuke
  5. Breskve
  6. Kruške 
  7. Trešnje 
  8. Grožđe 
  9. Celer 
  10. Rajčice

Najsigurnije vrste voća i povrća 

  1. Slatki kukuruz
  2. Avokado 
  3. Ananas
  4. Kupus 
  5. Luk 
  6. Grašak 
  7. Papaja 
  8. Šparoge
  9. Mango 
  10. Patlidžan   

 

Izvor: Index.hr

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print