FOTO/Mreža vijeća učenika Srednjobosanskog kantona uspješno obilježila Dan srednjoškolaca

0
95

Mreža vijeća učenika Srednjobosanskog kantona, još jednu godinu zaredom, uspješno je obilježila Dan srednjoškolaca. Iako se ovaj dan obilježava 17.11., ove godine su učeniciobilježili dan prije, odnosno 16.11.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente isrednjoškolce koji su, zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, streljanibez ikakvog suđenja i dokazivanja krivnje.

Srednjoškolci u ovom kantonu su ove godine kroz obilježavanje Dana srednjoškolacaukazali na odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. U gradovima Srednjobosanskog kantona srednjoškolci su izašli na ulice zajedno sa profesorima te na simboličan način poslali poruku upozorenja javnosti zbog sve prisutnijeg odlaska mladih iz BiH.

Vijeće učenika srednjih škola Srednjobosanskog kantona vrijedno ja radilo cijeli mjesec, pa su prethodnu sedmicu srednjoškolci govorili na temu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Na tu temu su održane prezentacije u srednjim školama Srednjobosanskog kantona s ciljem da podignu svijest, kako učenika, tako i profesora. Pored prezentacija, Dan srednjoškolaca obilježen je i defileom u kojemm su učestvovali. Cilj aktivnosti je bilo dokazivanje da i u Bosni i Hercegovini postoji budućnost.

Povodom današnje aktivnosti oglasio se i predsjednik Mreže vijeća učenika

Drago mi je da su srednjoškolci shvatili ozbiljno problem odlaska mladih iz BiH i podržali ovu šetnju. Cilj je bio prikazati javnosti da je problem odlaska mladih jedan od gorućih problema današnjice, te smatram da smo uspjeli u tome, rekao je Alem Mlaćo, predsjednik Mreže vijeća učenika SBK.