FOTO / Učenici MSŠ Donji Vakuf obilježavaju „Socijalni dan“

0
243

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini danas 19. oktobra treći put  po redu organizuje  Socijalni dan, dan u kojem srednjoškolci mijenjaju školske klupe za radna mjesta i na taj način stiču prvo radno iskustvo te priliku da stečeno školsko znanje primijene u praksi na radnom mjestu.

Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac radi poslodavac je dužan uplatiti dogovorenu dnevnicu u Fond Socijalnog dana, saopćeno je iz te asocijacije. Svrha Fonda je finansiranje omladinskih projekata u lokalnim zajednicama.

U ovaj projekat uključeni su i učenici Mješovite srednje škole Donji Vakuf, koji su danas u našem gradu raspoređeni po različitim radnim mjestima. Od rada u ugostiteljskim objektima, pa do rada u Javnim ustanovama i preduzećima. Jedna ekipa srednjoškolaca danas je u okviru projekta „Socijalni dan“, anagažovana u JU „Centar za kulturu,informisanje i sport“, na premještanju Gradske biblioteke.

Podsjećamo, nosilac ovih aktivnosti je Asocijacija srednjoškolaca BiH, a svoj doprinos u našem gradu dalo je preko 30 učenika Mješovite srednje škole Donji Vakuf.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i  nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca. Okuplja sve  mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.