“Korak po korak” – novi projekat “Eko Elementa”

0
110

Udruženje građana “Eko Element” Bugojno  počinje sa implementacijom projekta „Korak po korak – osnaživanje žena prezentacijom okolišnih političkih mogućnosti sa praktičnom primjenom u Gornjovrbaskoj dolini“. Ovo je drugi projekat iz programa osnaživanja žena u BiH koji je podržala Američka ambasada u BiH, u partnerstvu sa Općinom Bugojno, a implementiraće se na području Gornjovrbaske regije.

Dugoročni cilj projekta je političko osnaživanje žena i njihovo aktivnije uključenje u društveni život kroz političke aktivnosti i djelovanje. Specifični ciljevi projekta su predstavljanje mogućnosti za politički angažman BH žena promocijom ekoloških pokreta i partija Evrope, te angažman žena kroz praktično političko djelovanje na pitanjima okoliša u regiji.

Učešće žena kao marginalizovane grupe u političkom životu je vrlo ograničeno. U projektnom regionu živi preko 30 000 žena. Stopa zapošljavanja je oko 10%, a  politička prava konzumira približno isti procenat žena; u Općinskim vijećima žene učestvuju sa oko 15%, što jasno pokazuje rodni disbalans. Ekološke političke partije u okruženju i cijelom svetu imaju najveći procenat ženskih aktivista. U Bosni i Hercegovini ne postoji ekološka politička stranka, dok ekologija otvara velike mogućnosti za politički angažman žena. Zbog toga je neophodno razjasniti i podržati žensku populaciju u cilju jačanja njihovog političkog i društvenog angažovanja u oblasti okoliša I u cjelini.

Ciljna grupa a ujedno I korisnici projekta su aktivistkinje ženskih NVO iz ekoloških i drugih organizacija, sportskih klubova, školskih organizacija, raznih specifičnih ženskih organizacija (zdravstvenih, humanitarnih, vjerskih, stručnih itd) iz cijele BiH. Indirektni korisnici projekta su sve tri lokalne zajednice koje će imati koristi od budućih aktivnosti ženskog političkog aktivizma u oblasti okoliša.

 

U okviru projekta provodi se istraživanje o učešću žena u političkom aktivizmu u Gornjevrbaskoj regiji, te Vas pozivamo da se uključite i ispunite anketu klikom na link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdS2803mf4grWLSeh9h6_L-zxanAxT8d86okngOe3xXxmwAYQ/viewform