Predstavom „Vilenjak Cvilidreta”, u izvedbi Gradskog pozorišta Gradiška, u Bugojnu je počeo 26. susret pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine.

Predstava je rađena po motivima bajke Braće Grimm, a adaptaciju teksta i režiju potpisuje Anando Čenić.

Prvi dan 26. susreta nastavljen je sa otvaranjem izložbe “Metamorfoze“, Mehmeda Klepe u suradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine koja će biti otvorena za posjetitelje tijekom trajanja Susreta.

„Ciklus slika nastao 2023. godine sublimira u sebi Klepina traganja iz prethodnih nekoliko godina. Educirani slikar u njemu, koji je prošao proces ‘Metmorfoze’ i pokazao da izvrsno vlada znanjem iz povijesti slikarstva, u ovom ciklusu na platnima susreće Rotka i Raušenberga”, kazala je viša kustosica Maja Abdomerović.

Nakon izložbe upriličeno je i svečano otvaranje koje je popraćenom drugom predstavom iz takmičarskog programa.

Lutkarsko kazalište Mostar svoje lutke je pokazao predstavom „Utopija“ čiji tekst i režiju potpisuje Vanja Jovanović. Igraju: Marta Haubrich, Tibor Oreč, Ivan Nevjestić i Jadranka Popović-Miljko. Nakon predstave je održan i okrugli stol na kojem su razmijenjeni komentari i sugestije, te je tako završen prvi dan 26. Susreta.

Drugog dana 26. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH, publika će imati priliku pogledati predstavu iz pratećeg programa, „Priča o kotrljanju“, koju izvode studenti  Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku. Iz natjecateljskog programa publika će moći pogledati Pozorište mladih Sarajevo s predstavom „Ježeva kućica“ u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović. Drugi dan završava promocijom knjige „Dramaturgija europskog lutkarstva (fragmenti)“, autora Vahida Durakovića, priopćili su organizatori.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print