Tmurna i hladna jesen nezamisliva je bez slasnih kestena koji nam, u ovakve dane, unose toplinu i nježnost.
Kestene, koje krase slatkasti okus i nježne arome, obožavamo u svim oblicima, od kesten pirea pa sve do raznih kolača i torti u kojima se nerijetko nalaze. Osim ovih slastica, kesteni su nam posebno dragi kada su pripremljeni na najjednostavniji mogući način – pečenjem.
Pečene kestene najčešće kupujemo od uličnih prodavača koji ih mjesecima neumorno peku u svim vremenskim uslovima, a nerijetko i sami okupimo društvo i, umjesto roštilja koji je karakterističan za ljeto, na vatri pečemo – kestene.
Ponekad nam niti jedna od od ovih mogućnosti nije dostupna i jedino rješenje kojim si možemo ispuniti želju za pečenim kestenima je ispeći ih kod kuće, u rerni.
Dok se kesteni namaču, rernu zagrij na 200 stepeni. Potom, ocijedi kestene (ne moraš ih sušiti krpom) i rasporedi ih na lim koji si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci 20-ak minuta, ali ih svakih nekoliko minuta provjeri i okreni.
Da su kesteni pečeni, znat ćeš po tome što se njihova kora zapekla i blago odvojila od unutrašnjosti. Pečene kestene istresi na kuhinjsku krpu pa rubove krpe skupi u sredini kako bi kreirala malu vrećicu i tako ostavi 10-ak minuta kako bi kesteni ‘otpustili’, piše miss7.
Radiosarajevo.ba