U Domu kulture dobrovoljna akcija darivanja krvi

Danas se u zgradi Doma kulture, a povodom 14. septembra – Dana općine Donji Vakuf od 09 do 13 sati održava akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju organizuje Općinska organizacija Crvenog križa Donji Vakuf u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH.

Sekretarka OO Crveni križ Donji Vakuf Senada Kico poručila je da je ovo jedna od redovnih akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju organizuje Crveni križ Donji Vakuf, a sve u cilju da se obezbijede dovoljne doze krvi za one kojima je to najpotrebnije.

“Ovo je treća planirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju organizuje OO Crveni križ Donji Vakuf. Danas smo tu zajedno sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i nadamo se dobrom odzivu naših sugrađana, svi koji su sposobni i zdravi mogu doći i darovati krv.”

Mersiha Zekotić doktorica medicine ispred Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH govorila je o važnosti koju predstavlja darivanje krvi, te da je potrebno raditi na tome da se kod mladih probudi veća navika darivanja krvi.

“Iako smo na samom početku današnjeg darivanja zadovoljni smo odzivom do sada. Trenutno su nam najpotrebnije 0+ i A+ krvne grupe zato što su to ujedno i najzastupljenije krvne grupe. Međutim bez obzira na krvu grupu svako darivanje je korisno i ono je uvijek dobrodošlo. Uvijek se obradujemo ako imamo donatora koji je prvi put tu i donira krv, a pogotovo kada su to mladi ljudi. Nažalost kod nas nije dovoljno razvijena svijest kad je u pitanju darivanje krvi i važnost koju ima u spašavanju ljudskih života. Ovo je prilika da mladi ljudi dođu i vide kako se odvija proces dobrovoljnog darivanja krvi i da i oni budu donatori.”

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print